användning av syre i kroppen

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-12-11
Syre är nödvändigt för vår energi och hälsa. Om inte kroppen får tillräckligt med syre, symptom som trötthet, hyperventilering, kan svimning uppstå, och i extrema fall kan till och med dödsfall inträffa

roll Oxygen

Varje förändring av koncentrationen av syre påverkar hur kroppen andas. Det behövs halter av syre varierar från person till person och det enbart förlitar sig på kroppens förmåga att anpassa sig och kompensera för låg syrehalt. Syre är en oumbärlig del i dag till överlevnad dag av människor som kroppen använder det till energi. Cellerna i kroppen behöver syre för att hålla dem vid liv.

Andningsorganen

Processen att andas innebär insamling i luft och sedan utvisa det. Luft kommer in i lungorna som muskler utöka bröstet utåt. Sedan musklerna kontraktet tvingar denna luft ut igen. Det är en enkel, elegant och nödvändig process för att flytta syre i kroppen. Luften rör sig sedan genom luftstrupen till lungorna varvid hemoglobinet i de röda blodkropparna transporterar syre till hjärtat. Slutligen returnerar den koldioxid till lungorna så det kan vara utandningsluften.

Cirkulation

Luften fortsätter genom bronchioles tills den når små luftblåsor kallas alveolerna. Här små blodkärlen bära blodet förbi dessa alveoler för påfyllning med ny syrgas. Kapillärerna bär syrerikt blod från lungorna till vänster kammare i hjärtat. Därifrån pumpas ut till alla olika delar av kroppen genom artärerna.

cellerna får syre i blodet för förnyelse och avfallsprodukter som koldioxid tas från celler och transporteras genom venerna till höger kammare i hjärtat. Det finns väldigt lite syre kvar nu i blodet och det mesta är restprodukter. Blodet pumpas sedan tillbaka till lungorna och avfallet ärendet övergår från kapillärerna till alveolerna. Detta är utvisas när utandning sker och koldioxid drivs ut ur kroppen.

Mobil Process

cellulära processer kräver syre för att bränna kalorier från mat. Den allmänna process som används för att transformera mat till energi kallas respiration. Detta är motsatsen till fotosyntesen, där växter omvandlar energi till socker. Andning gör det omvända genom att ändra socker till energi. En cirkulär sekvens kallas citronsyra cykeln eller Krebs cykel kör denna operation i cellen. Processen möjliggör lagring av energi i en molekyl som kallas adenosintrifosfat (ATP), och denna process kräver syre och skapar koldioxid och vatten.

Viktig del

närvaro av syre ger kroppen möjlighet att omvandla mat till energi, och detta sker i stort sett samma sätt i nerverna, musklerna, hjärtat och alla organ i kroppen. När berövas syre, kommer cellandningen till slut att stanna och cellerna dör.

byggstenar av protein (aminosyror) har syrgas i dem och därför proteiner har även syre som en del av deras molekylära struktur. Det är samma sak med kolhydrater och fetter. Eftersom dessa molekyler utgör den största delen av vävnad, är syre alltså en viktig del i materialet som utgör själva människokroppen.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:tecken på en tubulär graviditet

Relaterade artiklar


 • gratis sjukvård tips
 • urinvägsinfektioner hos barn
 • hur man läser diagnoser på din laboratorietest beställning
 • Hjärngympa för seniorer
 • hur man dödar munsår
 • magproblem hos barn
 • hur man kan förebygga bristningar under graviditeten
 • Vilka är de behandlingsmetoder för ryggmärgsskada?
 • fakta om ADHD hos barn
 • vad som orsakar låg progesteron nivåer under graviditeten?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com