klimakteriet och svullna bröst

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-12-12
Om du är kvinna i en viss ålder (40 eller längre) och plötsligt upptäcker att dina bröst har ökat i storlek och är öm och känslig för beröring, skylla det på dina hormoner. Hormoner tenderar att komma i otakt under peri-menopausala åren fram till den stora finalen (menopaus), och detta kan resultera i svullna bröstvävnad

östrogen och progesteron

När östrogennivån dopp och progesteron nivåer upp och de två hormonerna inte längre arbetar tillsammans i harmoni som de en gång gjorde, bröst storlek kommer att öka och bröst kan bli mycket öm och öm. Progesteron genereras inte om ägglossning inte förekommer. Många pre-menopausala kvinnor ägglossning inte regelbundet under åren fram till klimakteriet. Om progesteron nivåer är bristfälliga, går östrogen okontrollerat.

Perfekt Barometer

Enligt Oasisserene. com, om en kvinna uppmärksammar hennes bröst, deras storlek och om de är känsliga eller svullen, är det den perfekta barometern som avgör vad stat du är i om dina hormoner. Bröst förnimmelser kan användas för att bestämma progesteron nivåer i kroppen. Om brösten är svullna, kan detta innebära att du upplever östrogendominans, vilket beror på att progesteron nivå har minskat.

Östrogen Överbelastning

svullna bröst är de klassiska kontrollampa give-away som östrogendominans sker Enligt Hormonesolutions. com. Bröstvävnad är ganska känsliga för hormonella förändringar. Om du tar p-piller eller hormonbehandling behandling (HRT), kommer detta orsakar sannolikt brösten att svälla och bli känslig. Under de första månaderna av graviditeten och under puberteten, har du östrogen överspänning, och det är därför du upplevt svullna bröst och känslighet vid dessa tillfällen i ditt liv. Samma sak händer under klimakteriet eftersom dina hormoner är inte längre i synk, och du kan mycket väl bli för mycket östrogen och är inte längre producera tillräckligt med progesteron för att motverka effekterna av östrogen.

God Hormone Gone Wild

Östrogen är det hormon som stimulerade bröst tillväxt och utvecklingen av fortplantningsorganen när du var en ung kvinna. Östrogen är avgörande för vår hälsa och tjänar många syften, men om det inte är uppvägs av progesteron, vilket det ofta inte är under ut övergångsperiod år, får vi för mycket och som orsakar en mängd klimakteriebesvär-relaterade symtom.

Test

Progesteron nivåer kan bestämmas via en saliv test som du läkare kan utföra. Detta bör göras mellan dag 18 och 25 i menstruationscykeln. Om din progesteron nivåerna är låga, upplever ni förmodligen östrogendominans, alltså svullna bröst, enligt Mindspring. com.

Partners In Crime

Natural-progesteron-rådgivning-network. com konstaterar att östrogen och progesteron huvudsakligen partner i brott, och när de inte arbetar i tandem, alla ni-vet-vad kan bryta ut. Dessa två hormoner är nödvändiga för att prime eller stimulera varandra, och om man inte gör sin andel, kommer det att påverka den andra och många obehagliga symtom kan leda till, inklusive svullna bröst.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:för-och nackdelar med att vaccinera barn

Relaterade artiklar


 • hur man avgör hjärtfrekvens
 • ryggsmärta orsakad av stora bröst
 • hur man förbereder för en flerbarnsfödsel
 • kan ett varmt bad orsaka mig att gå in arbetskraft?
 • medicin för att hjälpa dig bli gravid
 • menstruella problem och klimakteriet
 • vitamin behov för kvinnor
 • hur man lindra smärtan av solbränna (och minska på lång sikt skada)
 • hur man hittar den bästa tiden att bli gravid
 • preventivmedel för undervikt kvinnor
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com