p-piller effekter

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-12-16
P-piller är ett av de mest effektiva former av preventivmedel, med bara 1 av 100 kvinnor som tar p-piller varje dag blir gravid medan du använder dem. Enligt National Center for Health Statistics, de är också den populäraste formen av preventivmedel i USA, tagit med drygt 30 procent av kvinnorna använder preventivmedel.

Det finns flera olika typer av p-piller tillgängliga, alla anses relativt säker för de flesta kvinnor. Ändå är det viktigt att vara medveten om eventuella oönskade bieffekter när man väljer vilken preventivmetod som är bäst för dig. . Diskutera risker och fördelar med p-piller med din läkare innan du bestämmer

kortsiktiga effekter

Beginning något hormonellt preventivmetod regimen kan orsaka kortvariga biverkningar som din kropp anpassar sig till hormoner. Symtomen varierar beroende på vilken typ av p-piller du tar, men de vanligaste klagomålen är blödningar mellan perioderna, ömhet i brösten och illamående. Om symptomen är svåra eller pågå längre än tre månader, bör du tala med din läkare om alternativa former av preventivmedel.

Viktökning

Viktökning länge har utropat som en negativ bieffekt av p-piller, men enligt Mayo Clinic, ökad vätskeansamling är den verkliga boven. Östrogenet i p-piller orsakar fettceller att svälla, vilket gör att du ser ut och känns större, särskilt runt bröst, höfter och lår. Välja ett piller med en lägre dos av östrogen kan lindra denna effekt.

Blodtryck

p-piller kan öka ditt blodtryck, och ju längre du tar dem, desto mer sannolikt är det att du utvecklar högt blodtryck . Har ditt blodtryck kontrolleras regelbundet medan du är på p-piller, se till att den stannar i ett hälsosamt utbud. Om du redan kämpar med högt blodtryck, en annan typ av preventivmedel kan vara ett bättre val för dig.

Cancer

Långvarig användning av p-piller ökar sannolikheten för att få livmoderhalscancer och levercancer, och minskar din risk att utveckla äggstockscancer och livmodercancer. Det är oklart om att ta p-piller betydligt påverkar din risk att utveckla bröstcancer, men någon ökad risk dwindles över tiden. Tio år efter att gå ut p-piller, risken för att utveckla bröstcancer är större än om du aldrig hade tagit dem.

Cardiovascular Disease

könshormonerna kan ha en stor inverkan på ditt hjärta och kretslopp. Låga östrogennivåer bidra till förtjockning och härdning av artärer väggar, men med extra östrogen ökar risken för blodpropp. Båda ökar risken för hjärtinfarkt och stroke.

Om du röker och är över 35 år, eller löper stor risk för hjärt-kärlsjukdom av något annat skäl, bör du överväga olika former av preventivmedel . Om du väljer att ta p-piller, har din läkare att noga följa.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:amning och viktnedgång

Relaterade artiklar


 • hur man minska risken för RSV
 • amoxicillin och svampinfektioner
 • prenatal genetisk testning förmåner
 • Fakta om graviditet och övre delen av buken
 • historien om body mass index
 • Effekten av Benadryl under graviditeten
 • tidigt Graviditet och gas
 • om vita blodkroppar
 • symtom på hypotyreoidism under graviditeten
 • hur mycket vikt ska jag förlora innan jag blir gravid?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com