social inlärning ändring teori beteende

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2014-12-08
Social inlärningsteori är ett derivat av beteendepsykologi som antyder att folk kommer att lära sig beteenden genom att observera dem. Detta är en "apa ser, apan gör" koncept som ger den studerande en högre kapacitet att utföra en åtgärd som grundar sig på observationer

Social lärande teori

Denna teori gjordes populära i slutet av 1970-talet när Alfred Bandura föreslog att lärande genom egna erfarenheter enbart är för tungrott och kanske farliga. Social inlärningsteori går utöver grundläggande beteendevetare begrepp som antyder att genom att göra, vi antar ändringar i beteende. Bandura föreslår att man måste se, förstå, och tillskriver värde och erfarenhet för att utveckla beteenden. I den meningen kombinerar social inlärningsteori beteendemässiga och kognitiva element med miljöpåverkan.

Uppmärksamhet

att ha någon inverkan på människor, skall talan först attraktiv för dem. Detta innebär att det måste vara annorlunda än vanliga och visa en annan funktion än andra beteenden upptäcks. Beteenden som har negativa konsekvenser kan också skapa en beteende förändring.

Retention

Åtgärden skall vara sådan att den gör ett bestående intryck på den personen. Detta kan vara något som sågs en gång men var fascinerande eller något sett upprepade gånger över tid för att skapa en inrotad minne av åtgärden. I retention, repeterar sinnet verksamheten på ett symboliskt sätt och skapar sina egna interna minnen av det. Negativa beteenden som hade en bestående effekt, i kombination med kognitiva resonemang kan leda till en beteendemodifikation. Till exempel, en tonåring som street-race bilar med vänner kan ha en fullständig förändring i beteende om han vittnen en vän i en dödsolycka.

Motor Reproduktion

När ett minne finns kvar, den måste praktiseras fysiskt. En basketspelare som bara visualiserar den perfekta frikast och aldrig praxis inte kommer att förfina motoriska färdigheter för att nå minnet mål. Detta gäller för varje handling eller beteende. Förståelsen av de åtgärder inte räcker för att skapa en beteende förändring.

Motivation

En person är mest sannolikt att anta ett nytt beteende genom att modellera åtgärder av någon han beundrar, håller värden uppskattar han eller i en situation där det nya beteendet har en uppskattad följd. En del av den mänskliga makeup är att sträva efter i områden där positiv förstärkning finns. När social inlärningsteori utnyttjas i program som Big Brothers och Big Sisters of America, at-risk barnen har positiva beteenden förstärks av någon de litar på och respekterar.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:det bästa sättet att sätta i ögondroppar

Relaterade artiklar


 • kan orsaka anemi sent & oregelbunden mens?
 • natrual sätt att förmå labor
 • hur man skyddar barn från leksaker med bly
 • Så för att lindra förstoppning med naturläkemedel för din familj
 • naturliga sätt att bota en svampinfektion
 • söta sätt att tillkännage en graviditet
 • baby leverans komplikationer
 • Fakta om hjärtsjukdom hos kvinnor
 • menstruationscykeln information
 • lätt kostråd
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com