testosteron för män

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-12-16
Testosteron är ett hormon som produceras av testiklarna. Den ansvarar för att öka muskelstyrka och massa, ansiktshår, kroppsbehåring, bentäthet, röda blodkroppar, utveckling av penis, sexlust och spermieproduktionen. Substitutionsbehandling med testosteron är en förnuftig lösning för män med låga testosteronnivåer. För många män kan detta terapi hjälpa enormt, och i vissa fall kan det vara en livräddare

Hypogonadism

Testosteronbrist är ett medicinskt tillstånd där testiklarna inte producerar tillräckligt med testosteron. Vissa män föds med detta villkor, medan andra få det som en följd av en infektion eller efter att ha lidit en skada. Påssjuka och hypofystumörer körtel kan också orsaka detta tillstånd. Fall av hypogonadism som inträffar under puberteten kan orsaka utveckling av bröstvävnad och kan förhindra en pojkes röst från fördjupning. I en vuxen man, kan den orsaka erektil dysfunktion och infertilitet

symtom på lågt testosteron

Låga nivåer av testosteron kan orsaka olika problem för män, inbegripet. Förlust av bentäthet, minskad sexuell funktion, förlust av muskelmassa , minskad muskelstyrka, ökad fettmassa, humörsvängningar, depression och minnesförlust. Låga testosteron kan också orsaka benskörhet hos män. Detta är ofta ett mycket allvarligt tillstånd, för att männen inte få testas för osteoporos så ofta som kvinnor. Osteoporos kan resultera i en höftfraktur, som i vissa fall kan vara dödliga. Ålder spelar en faktor i låga testosteronnivåer också. Hypogonadism orsakade av stigande ålder är också känd som andropause.

Metoder

Geler och patchar är att föredra för testosteron substitutionsterapi. Androderm är en testosteron plåster som kan placeras på någon del av kroppen som inte har hår. Nackdelen med denna patch är att det orsakar hudutslag hos vissa män. Testosterongel är den mest populära metoden för substitutionsbehandling med testosteron. Androgel och Testim är båda godkända av FDA testosteron geler. De appliceras på huden dagligen, och är mycket mindre irriterande än plåstret. Andra metoder för testosteron substitutionsterapi omfatta injektioner och tuggummi. Testosteron kan tas oralt, men det rekommenderas inte eftersom det kan orsaka levertoxicitet.

Fördelar

testosteron substitutionsterapi kan bära många hälsofördelar. Några av dessa fördelar är: mer energi, känsla av välbefinnande, förbättrad libido, ökad ben och muskelmassa, bättre kroppssammansättning, ökning i hemoglobin nivåer och bättre humör. Det är viktigt att tala med din läkare att avgöra om fördelarna med testosteron substitutionsterapi överväger riskerna.

Risker

På samma sätt som testosteron substitutionsterapi har sina fördelar, den har även gott om riskerna. Män som genomgår denna behandling kan uppleva: högre risk för prostatacancer, problem urinera, leverskada från orala läkemedel, ömma bröst och svullnad, sömnapné, krympande testiklar, hudutslag, fertilitetsproblem, vätskeretention, akne, ökad kroppsbehåring och oljiga hud.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:farorna med feber hos barn

Relaterade artiklar


 • känsla illamående & klimakteriet
 • Hur lång tid efter befruktningen kan du berätta om du är gravid?
 • Vilka funktioner i njurarna?
 • hur man gör övning du njuta
 • Vilka är de behandlingsmetoder för torr hud på hundar?
 • friska familjer program
 • efter graviditeten bröst tillväxt
 • husgeråd som bli av finnar
 • Kan man bli gravid och vara på preventivmedel?
 • biverkningar av rättslig steroider
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com