vad är orsakerna till förhöjda leverenzymer hos tonåringar?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-12-09
När leverenzymer är förhöjda, indikerar den skadade leverceller eller inflammation. Många sjukdomar, tillstånd och läkemedel kan orsaka förhöjda leverenzymer hos tonåringar. Det är viktigt att fastställa orsaken och korrigera det så snart som möjligt för att undvika risken för komplikationer

Mediciner

Vissa mediciner kan orsaka förhöjda leverenzymer hos tonåringar. Statiner är en vanlig orsak. Dessa läkemedel används för att kontrollera kolesterol. Vissa over-the-counter läkemedel kan också orsaka förhöjda leverenzymer också. Aceteminophen, den generiska formen av Tylenol, är den vanligaste. Om medicineringen är orsaken till förhöjda leverenzymer, kan behandling behöva kopplas in för att förhindra ytterligare höjd och att till fullo rätta till situationen.

Hepatit

Vissa former av hepatit kan orsaka förhöjda leverenzymer hos tonåringar. Hepatit är en infektion i levern som kan leda till ytterligare komplikationer som kronisk infektion och med död. De typer av hepatit som orsakar förhöjda leverenzymer hos tonåringar är hepatit A, hepatit B-och hepatit C. Hepatit A kräver ofta ingen behandling och kommer att försvinna på egen hand efter ett tag. Hepatit B och hepatit C hanteras med läkemedel och livsstilsförändringar. Hepatit B och hepatit C kan inte botas.

Fetma

fetma kan orsaka förhöjda leverenzymer hos tonåringar. Fetma tenderar att störa många av kroppens processer och genom sin inblandning kan leda till förhöjda leverenzymer. Fetma definieras som betydligt överviktiga. Fetma kan också leda till en fettlever och fettlever. Detta tillstånd är oftast behandlas med livsstilsförändringar, en hälsosam kost och regelbunden motion.

Hypotyreos

Hypotyreos kan orsaka förhöjda leverenzymer hos tonåringar. Detta kan inträffa på grund av sköldkörteln inte fungerar och inte utsöndrar tillräckligt med sköldkörtelhormon. Hypotyreos är en sjukdom där sköldkörteln är underactive. Detta tillstånd är oftast behandlas med receptbelagda läkemedel.

Mononukleos

Mononukleos kan orsaka förhöjda leverenzymer hos tonåringar. Mononukleos är en smittsamt virus överförs ofta via kyssar, eftersom det passerar genom en persons saliv. Detta villkor kan leda till en förstorad mjälte, som kan orsaka förhöjda leverenzymer. Detta tillstånd är oftast behandlas med rikligt med vätska och vila.

Celiaki

Glutenintolerans kan orsaka förhöjda leverenzymer hos tonåringar. Celiaki är en sjukdom där gluten orsakar en immunreaktion i tunntarmen, vilket resulterar i oförmåga till tunntarmen att ta upp näring och skador på tunntarmen yta. Celiaki kan behandlas med en glutenfri kost och i vissa fall, medicinering.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:biverkningar av såg palmeto

Relaterade artiklar


 • tecken och symtom på en UVI Staph infektioner
 • gaser i magen botemedel
 • försäkring frågor att ställa om graviditet
 • majonnäs behandling för löss
 • biverkningar av climara pro
 • stadier av utveckling av ett mänskligt foster
 • hur man hanterar en urinvägsinfektion
 • I början av perimenopause
 • hur man läser ett foster övervaka remsa
 • Hjälp till självhjälp sluta röka
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com