riskerna för låg progesteron nivåer i tidig graviditet

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-01-12
Progesteron är ett hormon som produceras av äggstockarna som är ansvarig för förtjockning av livmoderslemhinnan och förbereda det för implantation av ett befruktat ägg. Kvinnor som lider av låg progesteron nivåer före befruktningen och under ägglossning kan ha svårt att bli gravid. De som lyckas framgångsrikt tänka löper en ökad risk för missfall, utan rätt mängd av progesteron för att säkert behålla graviditeten

Funktion

Under en kvinnas reproduktiva cykeln, är ägget frigörs från follikeln, som kallas gulkroppen som producerar progesteron i ca 12 till 16 dagar. Efter befruktningen fortsätter gulkroppen att producera progesteron till dess att moderkakan tar över vid 10 veckor. Progesteron har en hälsosam graviditet fram till födseln, och utan tillräckliga mängder av hormonet missfall kommer att inträffa. Det hindrar uteruskontraktioner, hämmar immunförsvaret och minskar prostaglandiner, som är hormonlik ämnen som styr blodtrycket.

Identifiering

Progesteron naturligt stiger kraftigt efter ägglossningen inför livmodern för att ta emot ett befruktat ägg. Genom att kartlägga den basala kroppstemperaturen varje månad före befruktningen, en kvinna kan uppskatta om hennes progesteron är tillräckliga. En ökning av progesteron åtföljs av en ökning i kroppstemperatur, därför, om kroppstemperaturen inte stiger konsekvent efter ägglossning en vårdgivare bör kontaktas för att avgöra om alla hormoner är på rekommenderade nivåer.

Överväganden

Kvinnor som har otillräckligt med progesteron produktionen kan också ha låga östrogen nivåer eftersom östrogen är ansvarig för att reglera progesteron. Östrogen och progesteron samverkar intimt för att säkerställa korrekt fosterutveckling under graviditeten. Medan testning specifikt för progesteron nivåer är inte rutin vid många sjukvårdsinrättningar på grund av de kostnader och oerfarenhet vårdgivare tolkningar kan vårdpersonal göra en enkel blod, urin eller saliv test för att avgöra om andra hormoner, däribland östrogen, är på lämpliga nivåer.

Förebyggande /Lösning

Progesteronkrämer kan tillämpas efter ägglossning för att komplettera en kvinnas naturligt progesteron. Dessutom kan vaginal progesteron stolpiller användas en till två gånger per dag med start en dag eller två innan ägglossning och fortsätter upp till 11 veckor efter ägglossningen har inträffat. Progesteron tillskott är utformade för att öka progesteron som ägglossningen inträffar och fortsätter efteråt, men kommer knappast att höja progesteron nivåer rätt mängd om startat efter att ha fått ett positivt graviditetstest.

Varning

Kvinnor med låg progesteron nivåer och som överväger att användningen av progesteron kosttillskott bör diskutera eventuella risker och biverkningar med hälso-och sjukvårdspersonal. Progesteron kosttillskott bör endast användas under övervakning av en läkare och doseringsanvisningar bör noga följas. Kontakta hälso-och sjukvårdspersonal omedelbart om några biverkningar upptäcks samtidigt som progesteron tillskott.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:gynekomasti diagnos

Relaterade artiklar


 • Kan man bli gravid och vara på preventivmedel?
 • Vilka är de behandlingsmetoder för torr hud på hundar?
 • Adderall hos barn
 • mäns sexuella sjukvård
 • förberedelse för en katt scan
 • pediatriska genetiska sjukdomar
 • information om ammande kvinnor under graviditeten
 • gör stress kramper orsaka mage?
 • Definitionen av tonåriga depression
 • Så för att lindra förstoppning med naturläkemedel för din familj
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com