super livsmedel för äldre

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-01-05
När man blir äldre, kommer din kost behov förändras. Du vanligtvis behöver inte så många kalorier, men de kalorier du förbrukar skall ske från det bästa friska val. Blir äldre är en realitet, men känslan gammal behöver inte nödvändigtvis vara det. Att äta en diet av färska livsmedel, träna --- och begränsning av socker, fett och alkohol kan vara bra steg mot friska senior år

undernäring och Seniorer

Det finns många orsaker till undernäring i seniorer. Sjukdomar, begränsad inkomst, depression, medicinering och bristande kunskap är bara några av orsakerna till detta tillstånd. Daglig motion kan ofta vara till stor hjälp, eftersom den stimulerar aptiten, skapar en känsla av välbefinnande och stärker kroppen. Kosttillskott kan läggas till kosten för att fylla i vissa luckor näring.

Fördelar med sunda matvanor

Att äta hälsosamt hela ditt liv vettigt, och så mycket mer som du når din senior år. Som den åldrande processen börjar, kan det åtföljas av sjukdom, svårigheter familj och brist på resurser. Äta hälsosamt kan skapa energi, förbättra ditt immunförsvar, hålla din vikt stadigt, och förbättra din attityd i livet --- oavsett vad som händer externt.

Frukt och grönsaker

Fyll ditt kylskåp med de mest färgstarka grönsaker och frukt. Se till att de är de du tycker om att äta råa eller kokta. Super mat inkluderar broccoli, spenat, grönkål, paprika, tomater, avokado. Frukter som bär, meloner, persikor, aprikoser, apelsiner och äpplen är laddade med vitaminer och mineraler, och göra stora söta mellanmål när hungern träffar. Försök att planera de flesta av dina måltider runt grönsaker. Gör stek med bok choy, beansprouts, svamp, kål, spenat och lök smaksatt med curry, citronsaft, sesamolja och vitlök.

Protein och Dairy Selections

Fisk är alltid högt på listan som en super livsmedel. Ät lax, hälleflundra, och sardiner. Försök att äta fisk två till tre gånger i veckan. Frys extra fisk i middagen portioner i förslutna plastpåsar. Håll små burkar tonfisk, sardiner och lax runt för en snabb måltid. Inköp flådd kyckling bröst som är mångsidig för stek, grilla eller grillning. När du väljer kött, plocka leanest nedskärningar. Lättmjölk, yoghurt och keso är bra källor till kalcium för att stärka skelettet.

Matlagning på en budget

Du kan vara på en begränsad budget mat och ändå få alla super mat du behöver. Gör en stor pott av soppa, och frysa i en-eller två-portion plastbehållare. Inkludera alla super mat grönsaker som grönkål, kål, lök, morötter och selleri. Lägg frisk baljväxter som linser eller svarta bönor och krydda med basilika, oregano, vitlök och peppar. Lägg till en hackad kyckling för smak. Gör en stor gryta och omfattar broccoli, gröna bönor, färska tomater, och även vissa grönkål, färsk persilja och magert stewing nötkött. Alltid tillsätt en matsked olivolja för smak och god hälsa.

Håll det enkelt

Fyll huset med näringsrik och lätt att förbereda mat. Ibland matlagning för en eller två känns som en extra ansträngning, så lätt att fixa val fungerar bra. De flesta livsmedelsbutiker har specialare varje vecka, speciellt med producera i säsong. Kontrollera fryst mat avdelningen för försäljning på frysta bär och grönsaker bör du köra ut av färska produkter. Kontrollera bröd och pasta att vara säker på att de är gjorda med endast fullkorn. Välj nyttiga snacks som råa nötter, bakad chips, fettsnål yoghurt, och fullkorn kex.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:springmask diagnos

Relaterade artiklar


 • pyrethrin faror
 • hur man minskar risken att insjukna i svininfluensan
 • normal andning priser för barn
 • normal baby vikt vid födseln
 • tips på barn terapeuter
 • förebyggande av utvecklingsstörning
 • naturliga sätt för födelsekontroll
 • skolios behandlingar för barn
 • vad som orsakar maskar hos människa?
 • symptom på att vara gravid i femte månaden
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com