cat scan information

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-02-25
En datortomografi (CT) scan är en avbildningsmetod som använder en roterande röntgenapparaten att producera tvärsnittsdata bilderna som är som skivad inre arbete din kropp. National Institute of Health säger CT snabbt skapar en fördjupad bild av organ inklusive buk, rygg, bröst och hjärna för att hjälpa lokalisera avvikelser

När är CT används?

Det finns ett antal skäl en läkare kan rekommendera en datortomografi. CT-bilderna stöd i att upptäcka hjärtsjukdomar och tumörer inklusive cancer. Ibland CT används för att noggrant undersöka blodkärl eller upptäcka inre skador och inre blödningar. En datortomografi kan hjälpa till att styra en kirurg till en exakt område under operation, strålning eller en biopsi förfarande.

Förbereda för en CT

En datortomografi är en smärtfri tentamen som kan utföras på sjukhus eller på en klinik inställning. Det tar i allmänhet inte längre än en timme att slutföra.

National Institute of Health säger vissa examina kräver ett speciellt färgämne som kallas kontrast, som skall levereras i kroppen före testet. I så fall kan du bli ombedd att avstå från att äta eller dricka något för fyra till sex timmar innan datortomografi.

Kontrast

ett kontrastmedel kan framhäva vissa områden inuti kroppen. Det kan levereras genom en ven (IV), som ett lavemang genom ändtarmen eller så kan du dricka det ämne som kan ha en kalkhaltig smak. Du kan uppleva en tillfällig känsla av värme eller märker en metallisk smak i munnen. Kontrasten kommer så småningom elimineras från kroppen under tarmrörelserna.

Vad man kan förvänta

När du förbereder dig att genomgå en CT du kommer att ligga på ett bord som sitter inuti en rund maskin som kallas en portalrobot. En X-ray tube inuti utlastningsanordningen kretsar kring din kropp och släpper ut små doser av strålning genom det i olika vinklar. Eftersom röntgen gå igenom din kropp, absorbera olika vävnader varierande mängder strålning. Denna strålning omvandlas till elektriska signaler.

En dator samlar in dessa signaler och de hänförs till en färg från svart till vitt beroende på styrkan av de signaler intensitet. Datorn sammanställer bilder för visning på en datorskärm.

När Ditt CT

Du kan återuppta dina normala rutiner omedelbart efter din CT-scan. Om du har fått ett kontrastmedel, kommer du att rekommenderas att dricka mycket vätska för att hjälpa njurarna spola ämnet ur kroppen.

CT resultat

CT-bilderna lagras som datafiler och granskas vanligen på en dator. En radiolog kommer att analysera bilder och rapportera sina resultat med din läkare.

CT resultat kan betraktas som normala när de organ och strukturer som studeras inte tycks visa eventuella avvikelser.

När genomsökningen bestämmer att något är galet, är omfattningen av avvikelsen i samband med den del av kroppen som undersöks och den specifika typ av problem.

Risker

De risker som är förknippade med CT-scanning är jämförbara med de traditionella röntgen. Även om du kommer att utsättas för låga doser av strålning, säger NIH den medicinska och vetenskapliga samfund överens om att datortomografi ger tillräckligt väsentlig information för att överväga riskerna. Om du är gravid kan din läkare föreslå en annan typ av examen för att inte utsätta din fostret för strålning.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:nästorrhet symtom

Relaterade artiklar


 • vad betyder det att donera din kropp till vetenskapen?
 • prenatal genetisk testning förmåner
 • information om puberteten
 • tips för att förmå labor
 • Så för att lindra förstoppning med naturläkemedel för din familj
 • utveckling av för tidigt födda barn
 • Vilka är farorna med Celebra?
 • användningsområden för Vicks ånga gnugga
 • hypothyroid symptom hos barn
 • klimakteriet och näsblod
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com