försvinnande tvillinggraviditet

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-02-04
En försvinnande tvillinggraviditet inträffar när en tvilling foster försvinner under graviditet efter ett hjärtslag har hört eller fostret har setts under en ultraljudsundersökning. Förlust av en av två foster kallas försvinner tvilling syndrom (VTS). VTS förekommer hos upp till 20 procent av alla tvillinggraviditeter, enligt American Society for Reproductive Medicine

Identification

VTS är faktiskt en missfall som endast påverkar ett foster. När missfall inträffar under de första åtta veckorna av utveckling, är de embryonala cellerna resorberas genom moderns kropp. Ett missfall efter 8 veckor resulterar i en resorption av foster vävnader, fostervatten och moderkakan vävnader, även om den komprimerade resterna av fostret får vistas på livmodern fram till leverans av de överlevande tvilling. Death of a tvilling i andra eller tredje trimestern kan hota överlevnaden för de återstående två eller kan öka risken för att dubbla utveckla cerebral pares eller födas för tidigt. De överlevande tvilling kan också ha svårt att växa och mamman kan löpa risk för blödning eller infektion.

Orsak

Ofta finns det ingen anledning till döden av en tvilling. Om foster eller moderkakan vävnad analyseras, är kromosomavvikelser ibland upptäckt. Problem med implantation av navelsträngen kan också resultera i en försvinnande tvillinggraviditet.

Symtom

Om en tvilling försvinner tillräckligt tidigt i graviditeten kan mamman inte ha några besvär. När VTS inträffar under den första trimestern, kan en kvinna uppleva vanligaste tecknen på ett missfall, inbegriper bäckensmärta, uterin kramper och blödning. Om ett rutinmässigt blodprov utförs, kan en minskning av hormonnivåerna signal möjligheten till VTS. I vissa fall kanske det inte ens bli känt att en kvinna var tvillingar tills hon besöker ett sjukhus efter att ha upplevt tecken på missfall och upptäcker att hon fortfarande är gravid.

Behandling

kramper och betydande blödning bör utvärderas av en läkare. Ett ultraljud kommer att utföras för att avgöra om en eller båda av tvillingarna fortfarande kvar i livmodern. Vanligtvis finns det ingen behandling som krävs för modern eller de återstående fostret om en av tvillingarna försvinner.

Uppföljning av graviditeten

Om du har haft VTS, kan din läkare vilja se dig oftare för att upptäcka eventuella komplikationer med din eller den efterlevande tvilling. Du kan också behöva mer frekvent ultraljudsundersökning. I de flesta fall kommer kvinnor som har upplevt VTS har helt normalt mödor och leveranser.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:urinvägsinfektioner hos flickor

Relaterade artiklar


 • hur man hålla sig borta från svininfluensan
 • graviditetsillamående råd
 • spädbarn rinnande näsa botemedel
 • effekterna av nikotin på spädbarn
 • vad är body mass index?
 • enkla sätt att gå upp i vikt
 • missbruksvård alternativ
 • hur man ska behandla svampinfektion för spädbarn
 • graviditet & Bells pares
 • tecken på lågt blodsocker
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com