delar av det kvinnliga reproduktiva systemet

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-03-28
Den kvinnliga reproduktiva systemet är inte bara en viktig del av hälsan hos kvinnor utan även fortplantning av vår art. Den ansvarar för att producera hälften av det genetiska material som behövs för framtida generationer och spelar också en viktig roll för att upprätthålla och skydda en graviditet. Systemet består av inre och yttre organ, hormoner och en cyklisk process som kallas menstruationscykeln

inre Anatomy

de inre organen i det reproduktiva systemet omfattar äggstockarna, äggledarna, livmodern, cervix och vagina. Slidan är en passage som börjar vid dess öppning på utsidan av kroppen och utvecklas i kroppen. Den ansluter till livmodern av ett organ som kallas livmoderhalsen, som är en liten, rund, tubulär formad struktur med en smal passage mellan slidan och livmodern. Livmodern är en päronformad organ ligger i nedre bäckenet. På ömse sidor av livmodern, två äggledare gren ut och ansluta till äggstockarna av en rad ligament.

Funktion hos inre organ

Varje månad en rad hormoner stimulera äggstockarna att växa och släppa en mogna ägg, som sedan överförs via äggledarna och i livmodern. Om spermier finns i fortplantningsorganen under denna tid, kan befruktning ske, vanligtvis i äggledaren, och det växande embryot kommer att gå ner mot livmodern där den implantat i livmoderväggen.

Om graviditet inte inträffar, kommer fodret spridas och börja återskapa under den kommande treårsperioden. Vid en graviditet är livmodern ansvarar för att upprätthålla och skydda det växande fostret. När barnet har nått sikt och är mogen börjar livmodern upphandlande rytmiskt att leverera barnet genom slidan. Slidan också får penisen under samlaget.

Yttre anatomi

ett samlingsnamn för alla externa reproduktionsorgan är vulva, som består av blygdläpparna, labia minor, klitoris och urinrör och vagina öppningar. Dessutom ingår två typer av körtlar, kallas Skene körtlar och Bartholin körtlar, som utsöndrar ett smörjmedel för att underlätta samlag.

blygdläpparna är två stora hudveck täckt med hår, som härrör från blygd högen och sträcker sig tillbaka mot mellangården, en tunn bit hud mellan slidan och anus. Inne i blygdläpparna, är labia minor, vilken är hudveck som är betydligt tunnare och mer känslig. De har sitt ursprung på klitoris (en liten, ärt-formade orgel rik på nerver med enda uppgift sexuell njutning) och surround både av urinrörets och vaginal öppningar.

Menstruationscykeln

Menstruationscykeln är komplex samordning av ett antal händelser som normalt förekommer på månadsbasis. I början av varje cykel (dag ett är den första dagen i en kvinnas mens) har särskilda hormoner som produceras som orsakar ett ägg att börja växa i äggstockarna. Ägget kommer att fortsätta växa under cirka 12 till 16 dagar.

När mogen, kommer det att släppas i en process som kallas ägglossningen, när den sedan kommer att resa genom äggledaren och in i livmodern. Hormoner, nämligen progesteron och östrogen, kommer att släppas till stöd för en potentiell graviditet. Om graviditet har inträffat, kommer det att implantatet i livmoderväggen, som också har utvecklats och mognat under den tiden. Om graviditeten inte har skett, kommer ägget skjul med resten av livmoderslemhinnan som menstruationen eller hennes tid, utlöser början av nästa cykel.

Hormoner

Hormoner spelar en viktig roll i allt kvinnor. Från orsakar Könsprägeln att utvecklas, reglering av menstruationscykeln graviditet, hormoner som progesteron och östrogen är ansvariga. Östrogen är den primära kvinnliga könshormonet. Den stiger under varje menstruationscykel, vilket ett ägg att mogna och livmoderslemhinnan att föröka sig. När ägglossningen inträffar, östrogen sjunker om graviditet inte inträffar. Om graviditet inträffar, kommer både östrogen och progesteron bidra till att upprätthålla den miljö som krävs för att den skall överleva. Den progesteron stiger också efter ägglossning och droppar om graviditet inte inträffar. Det är denna minskning av progesteron som utlöser början av nästa menstruationscykel.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:explosiva barnet syndrom

Relaterade artiklar


 • riskerna för låg progesteron nivåer i tidig graviditet
 • de bästa sätten att hantera värmevallningar
 • vitamin behov för kvinnor
 • är diarré en form av graviditetsillamående?
 • hur du underhåller din CPAP (c-pap) utrustning
 • vad är lexipro?
 • graviditet & bröstcancer
 • hur man rengör och lagrar kontaktlinser
 • femte sjukdom symtom
 • nagelbitande rättsmedel
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com