Varför är cirkulationssystemet viktiga för människor?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-04-17
Blodomloppet är den primära system som håller kroppen vid liv. Systemet och dess komponenter ger energi och syre till kroppens organ och vävnader, samtidigt tar bort avfall. När det misslyckas, människor dör

Fakta

cirkulationssystemet, även känd som det kardiovaskulära systemet, består av hjärtat och blodkärl-vener och artärer-som cirkulerar blod i hela kroppen. Det genomsnittliga Hjärtat slår 100. 000 gånger och pumpar ungefär 2. 000 liter blod varje dag, enligt American Heart Association (AHA). Hjärtat föreningen uppskattar den genomsnittliga hjärtat kommer att slå mer än 2,5 miljarder gånger under en 70-års livslängd. Orgeln pumpar ca 5 liter blod varje minut, enligt Mayoclinc. com. Den typiska Kroppen har ca 6 liter blod.

Betydelse

cirkulationssystemet är en ofrivillig system, vilket betyder att den fungerar på egen hand, utan att vi vet det händer. Med varje beat, eller expansion och kontraktion, hjärtat pumpar blodet genom ett brett spektrum av rör som ger näring till kroppen. De celler, vävnader och organ i kroppen lever på syre och andra näringsämnen. Om cirkulationssystemet misslyckas, matning systemet stannar och slutar livet.

Funktioner

Hjärtat är den centrala delen av cirkulationssystemet. Enkelt uttryckt, hjärtat är en pump. Hjärtat är ungefär lika stor som din egen knytnäve och ligger i bröstet. Hjärtat har två sidor och är indelad i fyra avdelningar. De två övre kamrarna kallas Atria, de två nedre kallas ventriklar. Atria kontrakt samtidigt trycka in blod i ventriklarna. Ventriklarna pumpen samtidigt, driver blodet ut till kroppen. I höger förmak går till höger kammare och ut till lungorna där det syresätts och tillbaka till vänster förmak. Därifrån är det drivas igenom vänster kammare och ut till kroppen. Blodet transporteras genom kroppen först genom artärerna, som förgrenar sig i mindre arterioler och sedan kapillärer. Blodet tillbaka till hjärtat genom venerna. Vener och artärer är elastiska rör, eller rörledningar, som levererar blod. AHA gör bedömningen att om alla dessa rör lades början till slut, skulle de spridas över 60. 000 miles.

Fördelar

Det finns många fördelar med cirkulationssystemet. Till att börja med, håller automatiska elektriska systemet i hjärtat systemet att fungera utan någon tanke. En hälsosam cirkulationssystemet upprätthåller kroppens funktioner, organ och vävnader, hålla oss alla vid liv.

Varning

En frisk cirkulationssystemet är viktigt att ett gott liv. Det tar dock arbeta för att hålla systemet i schack. Tunga feta-födointag kan öka kolesterolhalten i blodet, vilket skapar plack och så småningom tilltäppta artärer. Högt kolesterolvärde kan leda till hjärtinfarkt eller stroke, enligt den amerikanska Röda Korset, vilket tyder 30 minuter fysisk aktivitet flesta eller alla dagar i veckan för att hjälpa till att minska dessa risker.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:luta på mig stabiliseringsmedel käpp & krycka tips

Relaterade artiklar


 • hur skelettet reagerar på träning
 • ungdomar ryggsmärta
 • hur man kan övervinna kvinnlig sexuell dysfunktion
 • Hur får spermier i livmodern?
 • tecken och symtom på urinvägsinfektion
 • är ögoncremer säkra under graviditeten?
 • hud fördelarna med chlorella
 • val av livsmedel för snabb viktminskning
 • graviditet vårdplan
 • hur ofta bör du få en cellprov?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com