användningsområden för enbär

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-04-08
Enbär är de kvinnliga utsädet kottar produceras av olika enar, som är medlemmar av cypress familj som sträcker sig från små, sprider buskar till höga evergreens finns i hela norra halvklotet. Druvorna är oftast blå och har en mängd olika kulinariska, medicinalväxter och aromatiska använder över hela världen

Kryddor

Bittersweet och Piney, med bara en antydan av citrus, enbär erbjuda en stark och rejäl smak som har att krydda mat i århundraden. Används över hela världen, men förekommer i norska och svenska rätter, enbär säsong vild fågel kött samt vilt kött såsom vildsvin, rådjur, kanin, kalv och lammstek. De är också en flavorful Förutom kål och surkål rätter, soppor, grytor och marinader, fyllningar, desserter fruktig såsom äpple tårtor och betade persikor. De smälter härligt med timjan, salvia, oregano, mejram, lagerblad och kryddpeppar, samt med lök och vitlök.

Drycker

Enbär används för att smaksätta den alkoholhaltiga drycken gin. Ordet gin kommer faktiskt från det franska ordet "" geniu00E8vre "" och det nederländska ordet "jenever", som båda betyder enbär. En annan dryck smaksatt med enbär och grenar enbär, är det finska råg och enbär ölet sahti.

Estetiska och aromatiska

amerikanska indianerna använda frön från enbär som pärlor för smycken och konstnärlig utsmyckning. Oljor extraherade från bären tros ha en lugnande inverkan på sinnena och används i aromaterapi och parfymer som rum dimmor, rökelse och ljus i brännare. Burning bären i eldningsolja är en metod som används för rengöring och desinfektion unken luft.

Läkemedel

enbär och deras eteriska oljor har en lång medicinsk historia och samtida naturläkare förskriva dem för att hantera en mängd olika AILS. Den vanligaste användningen är som en del av behandling av infektioner i urinblåsan eftersom deras vätskedrivande och antiseptiska egenskaper tros bidra till att undanröja gifter ur kroppen. De är också av en del som anti-inflammatoriska och användbart för att lindra artrit smärta, samt förbättra matsmältningen och lindra gas genom att reglera flödet av matsmältnings vätskor. Andra medicinska påståenden inkluderar användning av dem i massageoljor, liniment eller aromaterapi att klara upp akne, eksem och mjäll, lugnar gikt, åderbråck och hemorrojder och ge lindring för trafikstockningar, astma och förkylningar.

Varningar

Många av de påståenden om enbär och deras eteriska oljor i medicin inte har genomgått vetenskaplig testning. Historiskt sett används vissa kulturer enbär att framkalla förlossning och menstruation. De har rapporterats för att ha orsakat missfall i labbråttor. Naturläkare och läkare råda gravida kvinnor att undvika medicinsk användning av enbär. Den eteriska oljor i enbär också rapporteras att stimulera njurarna nephrons, så det är lämpligt att de med njursjukdom också avstå. Även enbär är säkert används runt om i världen som kryddor i matlagningen, gravida kvinnor och personer med njursjukdom bör också ställa sina medicinska vårdgivare om konsumtionen skulle utgöra någon hälsorisk.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:sova avbrott i klimakteriet

Relaterade artiklar


 • sex veckor gravid symptom
 • normal sköldkörtel nivå varierar
 • tecken och symtom på urinvägsinfektion
 • biverkningar av rättslig steroider
 • tecken och symtom på högt blodtryck under graviditeten
 • fakta om vattkoppor
 • STREP b infektioner hos spädbarn
 • Hur snart kan du träna efter en graviditet?
 • klimakteriet och självmord
 • rättsmedel för värmevallningar & nattliga svettningar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com