diagnos av bröstcancer efter graviditeten

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-04-13
Bröstcancer symptom kan vara allt från knölar i brösten på förändringar i huden. Det kan påverka någon kvinna i alla åldrar, men en kvinnas chans att diagnostiseras med bröstcancer ökar med åldern och ökar även under de månader omedelbart efter förlossningen på grund av upp hormonnivåerna cirkulerar i hela kroppen. När en kvinna misstänks ha cancer, kan själva processen för diagnos ta veckor och innebär en mängd tester och screening

Fakta

normala celler i kroppen växer, delar och dö regelbundet. Däremot dör cancerceller inte, utan snarare överleva normala celler och fortsätta att onormala celler. De hormoner i en kvinnas kropp hjälpa bröst celler att växa, men kan också främja tillväxten av onormala cancerceller. Det ökade mängder av hormonet progesteron i kroppen under graviditeten sjunker risken för bröstcancer hos yngre kvinnor, men de som vänta tills ålder 30 eller senare att bli gravida har en ökad risk att utveckla bröstcancer eftersom cancer riskerna ökar med åldern.

Typer

Bröstcancer som utvecklar under graviditet eller inom ett år efter en graviditet kallas gravida och bröstcancer (PABC). Även om forskningen har historiskt samband sämre utfall med kvinnor som utvecklar gravida och bröstcancer än typiska bröstcancer, det finns nya bevis som tyder på något annat. Enligt en studie som genomförts vid University of Texas MD Anderson Cancer Center, finns det ingen signifikant skillnad i skattesatserna för återfall, spridning, eller överlevnad bland kvinnor med PABC, jämfört med andra kvinnor som får bröstcancer.

Identifiering

Det kan vara svårt att upptäcka gravida och bröstcancer på grund av förändringar i bröstvävnaden under graviditet och efter förlossning. Ofta ställs diagnosen i ett senare skede på grund av den snabbt föränderliga hormoner som kan göra brösten stora, ömma och betydligt lumpier än vanligt. För att upptäcka eventuella ovanliga utväxter, bör kvinnor göra bröstsjälv tentor månad och den bör få sin första mammografi vid 40 års ålder. De som har en ökad risk för bröstcancer på grund av familjens historia kan kräva tidigare och oftare visningar mammografi.

Förebyggande /Lösning

Sannolikheten att drabbas av bröstcancer är beroende av ett antal faktorer såsom ärftlighet och allmän fysisk hälsa. Att göra hälsosamma livsstilsval genom att minska alkoholintag och avskaffa cigaretter kan sänka risken att utveckla bröstcancer. Dessutom bibehålla en hälsosam kroppsvikt genom att äta en kost rik på frukt och grönsaker och deltar i ett regelbundet träningsprogram kan ytterligare minska cancerrisken. Amning under ett år eller längre kan också minska risken för bröstcancer med en liten mängd.

Varning

Kvinnor som ammar och har fått diagnosen bröstcancer bör sluta amma helt innan kemoterapi eller strålbehandling påbörjas. Cancerbehandling droger kan passera genom bröstmjölken som gör den farlig för spädbarn att förtära. Dessutom kan de som blir gravid igen efter strålbehandling till det drabbade bröstet inte att kunna producera så mycket mjölk, om någon, från att bröst i framtiden. Den obehandlade bröst kommer att kompensera och brukar göra tillräckligt med mjölk för god tillväxt och utveckling.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:Epsom salt förmåner

Relaterade artiklar


 • bruten handled symtom
 • vad är missbruk sjukdom?
 • kul utomhus övningar för barn
 • låg Carb dieter graviditet
 • matsmältningssystemet roliga fakta
 • vad är guld band bra för?
 • prematura vs tidigt
 • kan du vara gravid och har inga symtom?
 • Hur man överlever en karantän
 • information om klimakteriet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com