huvudlöss faktablad

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-04-10
Du kan instinktivt få kliande och skrapa hårbotten när du hör om huvudlöss, men de finns i USA och runt om i världen. Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC), cirka sex miljoner till 12 miljoner infestationer sker varje år i USA Det kan vara pinsamt att ha huvudlöss men det är inte för att du är smutsig. Det är viktigt att följa anvisningar för behandling för att kontrollera att du har lyckats bli av med detta irriterande problem

Fakta

Enligt Mayo Clinic, "Huvudlöss är små, vinglösa, parasitiska insekter som lever och livnär sig på blod från hårbotten. " Huvudlöss angrepp är näst förkylning bland barn i skolåldern åldrarna tre till 12 år. Detta beror på att de delar som t. ex. borstar, kläder eller kammar, som kan ha smittats med löss. De har också sprids av head-to-head kontakt-det vanligaste sättet för löss att hitta en ny värd

Funktioner

Enligt CDC, huvudlöss har tre former, ägg, nymf och vuxen. . Vuxna honor lägger ägg på håret närmast hårbotten. De är små och svåra att se. En nymf luckor från ägg, ser ut som en liten vuxen lus och måste livnära sig på blod för att leva. En vuxen lus har sex ben och är ungefär storleken av ett sesamfrö. Den livnär sig också på blod för att leva.

Missuppfattningar

Huvudlöss är vinglösa och flytta genom att genomsöka. De kan inte flyga eller hoppa head-to-head från håret på en infekterad person. Det kan vara pinsamt men att få huvudlöss är inte förknippat med hygien eller renlighet i hemmet eller skolan. Enligt CDC, husdjur, som hundar eller katter, inte sprids huvudlöss. Husdjur kan inte fånga huvudlöss eller ge det till människor.

Identifiering

Enligt CDC kan huvudlöss vara svårt att hitta i hårbotten eller i håret eftersom nymf och vuxen löss röra sig snabbt och är små. En fin tand kam eller förstoringsglas kan vara bra att hitta leva huvudlöss. En läkare eller annan vårdpersonal kan bidra till att göra en diagnos och rekommendera behandling.

Symtom

Svår klåda och frekventa repor är vanliga tecken på huvudlöss. Enligt Mayo Clinic, en allergisk reaktion på saliv sprids av löss vid matning orsakar kliande röda knölar eller sår i hårbotten, nacke och axlar. Detta beror på att vuxna löss i allmänhet finns längs bak i nacken eller bakom öronen.

Behandling

Du kan behandla huvudlöss med over-the-counter eller receptbelagda produkter, såsom schampo och krämer. Enligt husläkare, tala med din läkare innan du använder dessa produkter eftersom de innehåller bekämpningsmedel och andra kemikalier. De kan vara skadliga för dig speciellt om har allergier, astma, är gravid eller ammar. Dessa produkter skall inte användas på barn två år eller yngre. I stället bör äggen eller löss tas bort för hand med en fin tand kam.

Förebyggande /Lösning

Föräldrar kan berätta för sina barn att inte dela sina hattar, kammar eller halsdukar med andra för att undvika att få huvudlöss. På grund av nära kontakt, är det inte lätt att förhindra spridning av huvudlöss bland barn i skolåldern. Enligt Mayo Clinic, vidta nödvändiga åtgärder för att bli av med löss och deras ägg är det bästa sättet att förhindra att fler av dem.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:bebisar och medfödd hjärtsjukdom

Relaterade artiklar


 • Hjärngympa för seniorer
 • smittsamma sjukdomar hos barn
 • struktur i knäleden
 • hög testosteron orsakar
 • kortisolnivåer och stress
 • hosta behandlingar för barn
 • STREP b infektioner hos spädbarn
 • farorna med vaccin för barn
 • hur man lindra ryggsmärtor från jobbet
 • örter och naturläkemedel för klimakteriet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com