information för femteklassare om matsmältningssystemet

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-04-25
När du har ätit din lunch i cafeterian eller din middag med familjen hemma, är du faktiskt inte klar med maten processen. Det kan ha kvar din tallrik och gått ner i halsen, men arbetet i matsmältningen förblir

över läpparna, igenom tandköttet

När du tuggar maten med tänderna, är den mat som krossas i små bitar som är lätt för dig att svälja. Som ni tugga, maten är också blandas upp med saliv från munnen. Saliv gör mat i munnen våt och mosig så det är också lätt att svälja.

Mage

När maten är redan rötas genom tugga, du sväljer det och det färdas genom matstrupen. Detta är en mycket lång slang som går från halsen till magen. Precis som du har saliv i munnen som hjälper till att bryta ner mat du äter, det finns också juice i magen som gör samma sak. Vad som händer är, när du sväljer din mat saft bidra till att göra den till en tjock vätska i magen som soppa.

tunntarmen

Din mat inte görs som rötas när det går till magen. Nästa steg är att gå genom en lång slang som är monterad hopvikt i kroppen som kallas tunntarmen. Fler juice från levern göra maten ännu mer lättsmält och vitaminer och näringsämnen från maten gå in ditt blod. Blod fungerar som bärare av dessa vitaminer och näringsämnen för att transportera dem i hela kroppen.

Tjocktarm

Nästa stopp är tjocktarmen. Efter vattnet tas från maten och i blodet, allt som är kvar är avfall. Det lagras vid slutet av tarmen, ändtarmen.

Anus

Så inleds i din botten som musklerna använder när du trycker på avfall ut ur kroppen. Om detta avfall är kvar i kroppen, kan du bli sjuk.

Digestion

När du är klar att äta, kan mat vara kvar i magen i upp till fyra timmar, och det kan ta tre timmar att gå igenom tarmen. Det kan också stanna kvar i tjocktarmen för upp till 36 timmar. Kött-och mjölkprodukter är de mest lättsmälta livsmedel medan vissa frukter och grönsaker innehåller material som inte är lättsmält. Den ärter och bönor på din tallrik är bara 78 till 83 procent lättsmält. Även bladgrönsaker, vissa frukter och kli innehåller mat materia som inte är lättsmälta, cellulosa och fiber i dessa livsmedel ger bulk till materialet i ditt tjocktarmen vilket gör det lättare att sopa ut matrester och andra frågor.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:information om DNA-strukturen

Relaterade artiklar


 • klimakteriet och glömska
 • användbara tips för sensorisk integration sjukdom
 • om fertilitet vitaminer för män
 • Vilka typer av ben finns i kroppen?
 • Vilka är symtomen på sömnapné hos barn?
 • urinvägsinfektioner hos barn
 • Black Cherry extrakt använder
 • tecken för Downs syndrom under graviditeten
 • sojamjölk för klimakteriet
 • biverkningar efter Depo Provera
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com