information om DNA-strukturen

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-04-25
"DNA" står för "deoxiribonukleinsyra," en av de nukleinsyror i levande organismer som utför genetisk information. DNA-molekylen som vanligen upplevs som en dubbelspiral, vilket innebär att det ser ut som en stege som har vridna till en lös korkskruv form

Discovery

Cambridge forskare James Watson och Francis Krick publicerade sina fynd på strukturen av DNA-molekylen 1953, en upptäckt som vann dem Nobelpriset i 1962. Deras forskning åkte snålskjuts på som många andra forskare, bland annat Linus Pauling och King's College forskare som är angiven Rosalind Franklin, utan vars resultat Watson och Crick skulle nästan säkert inte skulle ha gjort sin upptäckt. Watson och Crick gjorde tredimensionella modeller med hjälp av pinnar och bollar att föreställa sig möjliga strukturer av DNA-molekylen, och sedan testat dessa teorier ut mot laboratoriedata, slutligen fann att tvinnad dubbel helix fungerade perfekt.

Struktur

sidor av "stege" av en molekyl av DNA består av omväxlande atomer av socker (deoxiribos) och fosfat. Den "stegpinnar" av stegen är nukleotid baser som är anslutna i mitten av vätebindningar. Det finns fyra olika typer av baser. Cytosin (C), guanin (G), adenin (A) och tymin (T)

Ihopparning

nukleotid grunder enda match upp ett sätt (detta kallas " base-pair regeln "): guanin alltid par med cytosin, och adenin alltid par med tymin. Därför är de baspar alltid beskrivs som antingen GC eller AT. Det är dock i vilken ordning de förekommer på DNA-strängen vad som bestämmer den genetiska koden.

Kod

En gen är helt enkelt en sträcka av DNA-molekylen som kodar för ett protein, som i sin tur kodar för vissa fysiska drag hos en levande organism. En kod kan se ut ungefär så här: ATCAGGCCT och skulle koden för något helt annat än CGGGTTACG

Replication

I en process som kallas "replikering" DNA har att göra en kopia av sig själv. . Detta beror på att alla organismer måste göra nya celler för att växa, och varje cell måste ha en kopia av DNA-koden för att veta vad man ska göra. Så precis innan celldelning klyver stege i två (ungefär som unzipping en dragkedja), och sedan nya nukleotid grunder fästa sig på varje sida. Kom ihåg, enligt base-pair regeln, C endast par med G och A bara par med T, och när den nya baspar är på plats, två exakta kopior av de ursprungliga DNA-molekylen resultat.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:ta kontroll över din menstruationscykel

Relaterade artiklar


 • återkommande öroninflammation
 • livsmedel som orsakar sinus huvudvärk
 • hur man kan bli av prostatit
 • luta på mig stabiliseringsmedel käpp & krycka tips
 • effekterna av koffein på graviditet
 • p-piller faq
 • tips för att förmå labor
 • hur man kan enkelt spara pengar på receptbelagda läkemedel
 • viral sinusinfektion
 • hur till vad som är mononukleos
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com