lyftteknik för hem vårdgivare

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-04-24
Att hjälpa någon ur sängen eller i en stol kan låta som en av de mest vardagliga uppgifter i världen. Detta är långt från sanningen som det osäkra förflyttning av en annan individ kan lätt leda till allvarliga personskador för både vårdgivaren och patienten. Genom att lära en ordentlig lyftteknik, kan du undvika slitna muskler, ryggbesvär och fallolyckor och samtidigt minimera risken för smärta och obehag för patienten

ur sängen

Om du flyttar någon från en säng till rullstol, vara noga med att placera stolen nära sängen innan och dubbel- kontrollera att hjulen är låsta i läge. Att hjälpa en person kliva upp ur sängen, börja med att placera din dominanta arm under hennes ben. Skjut sedan din icke-dominanta armen bakom hennes rygg. Vänd brukaren till sidan, så att hennes ben utanför kanten av sängen samtidigt som du försiktigt trycka på hennes rygg för att hjälpa henne till sittande ställning. Placera fötterna axelbrett isär och böj knäna något. Håll ryggen rak har patienten lade sina händer på dina axlar och sedan leda henne mot kanten av sängen. Placera fötterna på golvet, om möjligt. Nå runt hennes överkropp och interlock händerna bakom ryggen. Böj knäna och sakta räta på benen. När du står, kommer patienten föras till stående tillsammans med dig.

I en stol

För att flytta en person från stående position till en stol, börja med att dra honom mot dig. Hålla honom tätt runt bålen, vänd mot stolen. Be patienten att placera båda händerna på armstöden. När du är säker på att han har ett bra grepp om målet, böj knäna sakta, sänka honom på sätet.

Försiktighetsåtgärder

Under dagen andra rörelser kan vara nödvändiga, beroende på situationen. För att lindra muskel-stam och minska risken för en skada, hålla följande tips i åtanke när man lyfter: Håll fötterna axelbrett isär, eftersom detta kommer att hjälpa dig hantera de plötsliga förändringar i balans. Håll personen du lyfta så nära kroppen som möjligt. Lyft med benen --- inte ryggen --- och försöker undvika att böja vid midjan eller vrider din ryggrad när du bär någon annans vikt.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:eksem hos barn blöjområdet

Relaterade artiklar


 • för tidig menopaus och fertilitet
 • historia acetylsalicylsyra
 • orsakerna till nedre högra buksmärtor under graviditet
 • kul utomhus övningar för barn
 • medicin för att hjälpa dig bli gravid
 • hypoplastiska hjärtsjukdom
 • huvudvärk med klimakteriet
 • ultraljud fakta
 • hamstring tendinit behandling
 • bröst ökning under klimakteriet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com