muntorsk hos barn

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-04-26
Muntorsk i ett barn ger en svampinfektion i mun och svalg. En trast infektion finns normalt hos spädbarn och småbarn, men det kommer även förekomma hos äldre barn och vuxna med diagnosen sjukdomar som påverkar immunsystemet. Ett barn äldre än 3 som utvecklar en muntorsk infektion utan uppenbar bakomliggande orsak bör testas av en läkare

Identification

Torsk är en svampinfektion som orsakas av Candida svampen. En trast infektion finns normalt i den varma, fuktiga områden i mun och vagina av ett barn. Candida jäst är samma svamp som orsakar en svampinfektion hos kvinnor och blöjeksem hos barn. Trast är inte en smittsam infektion och påverkar alla med en sänkt immunförsvar. Detta är anledningen till småbarn och äldre vuxna är mottagliga för.

Symtom

En trast infektion skapar sprickor i mungiporna med vita sår i hela munnen. De sår dyker upp på tungan, insidan av kinderna och ibland på tandköttet och tonsiller. De sår verkar vara krämig och kommer blöda något om skrapas eller gnuggas. En ammande barnet inte vill äta, eftersom sår är smärtsamma. Även torsk är inte smittsam, är det möjligt för ett barn att passera infektionen till bröstet av den ammande modern. Moderns bröstvårtor visas röd och känslig och sårad under och efter amning. Vårtgården kan flagna eller förefaller glänsande. Stickande smärta i bröstet är vanligt med infektion.

Orsak

Svampen som orsakar trastar är vanligt i kroppen och miljön. En trast infektionen uppstår när immunsystemet blir svag på grund av sjukdom eller genom att ta läkemedel såsom antibiotika. Ett spädbarn kan vara utsatta för den jäst under en vaginal förlossning, eftersom jästen finns i slidan. Nära kontakt med familjemedlemmar kommer också att införa jästen till ett spädbarn eller barn. Jästen väntar i kroppen för immunförsvaret försvagas.

Behandling

Medicinsk behandling inte alltid behövs för barn som äter mat. Många barn reagerar med att lägga livsmedel som balanserar bakterierna och jäst i kroppen och munnen. Detta inkluderar yoghurt, filmjölk och gräddfil. En ammande spädbarn eller barn med en infektion som inte läker kommer att ges ett svampdödande medicin. En mamma som ammar kommer också att behandlas för att förhindra att smitta från passera fram och tillbaka.

Komplikationer

Det är ovanligt att komplikationer inträffar från en trast infektion. Infektionen kan komma tillbaka när immunförsvaret är försvagat, men den är behandlingsbar. Barn som suger på tummen kan få en svampinfektion eller Candida infektion runt nageln.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:hormonella bröstsmärta

Relaterade artiklar


 • Vad är en normal menstruation?
 • hur man ger enheter preventivmedel till tonåringar
 • vad är guld band bra för?
 • konsumenter av receptbelagda läkemedel
 • diabetiker reaktion på socker
 • lågt blodsocker hos spädbarn
 • gynekomasti diagnos
 • naturliga sätt att öka HGH produktion i kroppen
 • hur man vet om du har ett äpple eller en päronformade kropp
 • hur lätt belastning dator öga
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com