orsakerna till nedre högra buksmärtor under graviditet

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-04-10
Precis när man tror allt går längs bra i din graviditet får du ett knivhugg av skarp smärta i nedre högra delen av buken. Vad betyder det? Är det normalt eller är det ett tecken på något allvarligt? Även nedre högra buksmärta kan vara normal under graviditeten, det kan också innebära en rad potentiellt livshotande hälsotillstånd

utomkvedshavandeskap

Under den första trimestern av graviditeten, nedre högra buksmärta kan tyda på ektopisk graviditet, som uppstår när det befruktade ägget fäster på en plats utanför av livmodern. Symtom som följer med ett utomkvedshavandeskap inkludera stickande smärta i buken, vaginal blödning och ansvarsfrihet, och svaghet, yrsel och illamående. Normalt är ett utomkvedshavandeskap som fäster i din högra äggledaren mer sannolikt att orsaka nedre högra magsmärtor än andra typer av utomkvedshavandeskap. Om du upplever dessa symtom, söka akut vård omedelbart eftersom detta är en potentiellt livshotande tillstånd.

Runda ligament Stretching

Stretching av din runda ligament är en normal orsak till nedre högra buksmärtor som ofta uppstår under graviditeten. Ett ligament som stödjer din livmoder, sträcker den runda ligament under graviditeten som en följd av graviditet hormoner och den ökande storleken på ditt växande barn. Enligt American Association Graviditet, skarp smärta på ena eller båda sidorna av buken kännetecknar runda ligament stretching, som oftast orsakas av snabba rörelser såsom skratt, nysningar och förändrade positioner.

Urinvägsinfektion

Ökad vikt från din livmoder gör dig mer benägna att uppleva ett urinvägsinfektion eller infektion i urinblåsan, under graviditeten. Orsakas av bakterier, uppstår en urinvägsinfektion vanligast mellan vecka 6 och vecka 24 i graviditeten, enligt den amerikanska Graviditet Association. Dessutom smärta som kan förekomma i något område i nedre delen av magen, symptom på en urinvägsinfektion omfatta grumlig eller illaluktande urin, ökat behov att urinera och blod-färgat urin. Feber, illamående, frossa och kräkningar indikerar att infektionen har spridit sig till njurarna och kräver omedelbar medicinsk behandling.

Appendicit

Appendicit sker i upp till 1 av 1000 gravida kvinnor. Blindtarmsinflammation inträffar när din appendix blir inflammerad och fylls med pus. Smärta i samband med blindtarmsinflammation under graviditet ofta förekommer i området naveln och sedan flyttar till nedre högra delen av buken. Andra symptom på blindtarmsinflammation under graviditet inkludera ömhet i nedre högra delen av buken, illamående, en gradvis ökning av smärtintensitet, svullnad i magen och kräkningar. Behandlingen innebär att akut kirurgiskt avlägsnande av din bilaga, som skall äga rum innan appendix skurar.

Överväganden

Att vara uppmärksam på tecken som tyder på en mer allvarlig hälsorisk kan rädda ditt liv, speciellt när du upplever lägre rätt buksmärtor under graviditet. Lägg ner så fort du får magsmärtor och bedöma förekomsten av några andra symtom som vaginal blödning, kramper, illamående eller kräkningar. Avgöra hur allvarlig den smärta som du upplever, liksom. Om smärtan kvarstår eller ökar, eller om du får andra allvarliga symtom, kontakta din barnmorska eller barnmorska eller gå till närmaste akutmottagning för omedelbar behandling.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:fakta i tonåren röka

Relaterade artiklar


 • hur man gör en flexibel Cold Pack
 • samhälleliga effekter narkotika & alkoholmissbruk
 • hur man kan stoppa jäst infektioner naturligt
 • normal puls av ett barn i åldern tio år
 • körtelfeber tips
 • tecken och symtom på subchorionic hematom
 • vad innebär det att äta en balanserad kost?
 • osteoporos och klimakteriet
 • mögel exponering behandlingar
 • vad p-piller gör kvinnor ta när man gör provrörsbefruktning?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com