sätt att testa hormonnivåer

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-04-15
Hormoner påverkar nästan varje process i kroppen. De kan även påverka stämningar. Därför är det oerhört viktigt att testa hormon nivåer i händelse av sjukdom eller onormalt beteende. Det finns tre huvudsakliga sätt att göra detta, med varje metod har fördelar och nackdelar

Saliva

Skicka i ett salivprov. Vid denna provning behöver du bara att spotta i en särskild behållare. Fördelen med denna metod är att det är bättre på att upptäcka hur mycket av ett hormon (speciellt progesteron) är tillgänglig att användas av kroppen. Provet kan lagras längre än andra metoder och inte kräver kylning.

Dessa test kan utföras på en läkarmottagning, men vissa saliv tester är enkla nog att resultaten kan tolkas hemma via kit instruktioner. Andra tester är enkla nog att göra hemma men måste tolkas i ett labb, användaren helt enkelt skickar i urvalet via post i sådana fall. Du kan välja en läkare besök om du inte vet hur man ska tolka (eller känna sig obekväm tolkningen) av testresultaten av ett hem test kit. Du kan välja att bara skicka provet till ett laboratorium om du vet labbet kan ge samma tolkning att läkaren skulle och om att sända satsen för att labbet är billigare än på kontoret besöket.

Blood

Get en blod dra från en läkare. Denna metod är lite dyrare eftersom det kräver en labbtekniker att ta blodprov, man kan inte förbereda provet dig själv hur du kan med andra metoder. Resultaten kan skev av stressen av att ha blodprov taget eftersom hormonnivåerna påverkas av stress. Proverna måste förvaras i kylskåp. Denna metod i allmänhet anses vara mindre exakt än andra metoder till att mäta verkliga nivåer av hormoner eftersom den mäter den totala mängden hormon närvarande inte bara mängden hormon som fortfarande kan användas av kroppen.

Urin

Gå vidare och använda toaletten. Urinprov är nyttiga i att de kan visa hur hormoner bryts ned (används) av kroppen. Därför är detta test mycket bra på att visa snabba hormon svängningar. Dock är nackdelen med denna metod för att testa att hela urinproduktion under 24 timmar måste samla in, du kan se det som en dagslång test. Detta kan vara opraktiskt om du har många förpliktelser att uppfylla. Inte varje urinprov fungerar på det sättet, dock. Till exempel kan ett graviditetstest göras hemma och visar resultat för användaren på bara några minuter utan att behöva skicka något till ett labb.

Vilken testmetod som är rätt?

Ta hänsyn till vilken provning fungerar bäst för dig. Saliv tester i allmänhet ses som den mest korrekta. Men vad testet är "rätt" för dig beror till stor del på vad du testar för och varför. Till exempel, om du vill se hur mycket hormon som produceras eller är tillgänglig, då saliv test kan vara bäst, men om du behöver se hur kroppen faktiskt gör sig av hormonet, då ett urinprov kan vara bättre . Dessutom, om du är i ett område där kyla är begränsad eller där transport av prover kan ta lång tid, kan en blod-eller urinprov inte fungerar. Oavsett om du behöver resultatet direkt kan spela en roll i vilket test du väljer, liksom, eftersom saliv tester kan göras hemma.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:hur skelettet reagerar på träning

Relaterade artiklar


 • hur de kan förmedla en färg blindtest
 • klimakteriet med halsbränna
 • hygien omsorg för äldre
 • kallt hand om ett spädbarn
 • biverkningar av rättslig steroider
 • självkontroll tekniker
 • Hur får jag matkuponger?
 • hem löss behandling för kläder
 • hur ofta bör du få en cellprov?
 • verksamhet för undervisning i första hjälpen
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com