skolios hos barn

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-04-30
När du tänker på skolios-eller svängda i ryggraden-du kan tänka tonåringar rada upp gymnastikpass i grupp så att en sjuksköterska kan kontrollera sina ryggar. Tonåringar är en av de mest sannolika grupper att utveckla skolios, men vad händer om ditt barns ryggrad verkar inte rakt? Är det möjligt att hon har skolios? . Här är vad varje förälder behöver veta

Vad är skolios?

Skolios är en böjd av ryggraden, som huvudsakligen återfinns hos barn och tonåringar. Om du står bakom de flesta människor och titta på deras ryggrad, det ser ut som en rak linje. Om du gör samma sak med någon som har skolios, kurvor deras ryggrad likna bokstaven C eller S. Skolios drabbar cirka 3 procent av befolkningen.

Kan barn har skolios?

Trots att endast drabbar ungefär 1 procent av alla barn, infantil idiopatisk skolios (kallas ibland "infantila skolios" eller "idiopatisk skolios") drabbar bara barn och barn under 3 års ålder. De flesta barn som kommer att utveckla denna typ av skolios detta av 6 månaders ålder.

Diagnos

De flesta barn ser sina barnläkare på en sådan regelbundet som infantila skolios vanligen upptäcks under en rutinmässig undersökning. Om din barnläkare tycker ditt barn kan ha skolios, kommer hon rekommendera en examen från en neurologisk specialist. Dessutom måste en MRT av ryggraden göras för att utesluta förekomsten av en annan sjukdom. Röntgen, vilket möjliggör mer krävande mätningar av ryggraden kurva, även bör ges.

Behandling

I flertalet fall går infantil skolios bort utan behandling, men beroende på svårighetsgrad och risken för en försämring kurva kan behandlingen omfatta sjukgymnastik, klädd i ett stag eller kirurgi.

Mild svängda brukar själv rättar, och lämplig behandling innebär endast observation eller observation och sjukgymnastik för att säkerställa detta är fallet. Observation omfattar normalt regelbundna röntgen, samt fysiska prov av en ortoped, till långt in på tonåren.

Babies med måttlig till svår böjda är vanligtvis behandlas med gjutning och stärkande. Gjutning innebär att ändra en glasfiber rösterna var 6 till 12 veckor, gradvis korrigering av krökning av ryggraden. I sådana fall avslutar behandling i allmänhet med 18 månaders ålder. Casting är normalt följs av stag, som bidrar till att upprätthålla de korrigerade ryggraden form. Hängslen är generellt slitna för två eller tre år.

I de svåraste fallen, är operation nödvändig. Under operation, är metallstänger bifogas ryggraden att korrigera sitt kurvan. Dessutom kan en spinal fusion göras, där minst två ryggkotor fixeras, tillsammans med broar som består av ben ympkvistar. Bebisar som opereras vanligtvis ut från sjukhuset inom en vecka.

Slutsats

Lyckligtvis är infantil idiopatisk skolios ganska behandlingsbar. Nästan alla drabbade barn växer upp utan några fysiska begränsningar eller allvarliga försenad utveckling. Föräldrar som har barn med skolios kan förvänta sig att deras barn ska ha ett aktivt och hälsosamt liv.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:vad är tid klimakteriet?

Relaterade artiklar


 • hemlagad vattenlösa hand sanitizer
 • kan du vara gravid och ändå få en tid?
 • förlängd mensblödning
 • vitaminer för att hjälpa barnen fokusera
 • luta på mig stabiliseringsmedel käpp & krycka tips
 • Vilka är biverkningarna av cilest?
 • harlekin baby syndrome
 • Vad kan jag göra när jag har tråkigt?
 • uppkomsten av diabetes hos barn
 • börjar morgonen sjukdom vid 8 veckor
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com