spänningshuvudvärk hos barn

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-04-22
Barn kan få spänningshuvudvärk precis som vuxna gör. Daglig stress, ökad datortid och andra livsstilsvanor kan komma med på spänningshuvudvärk. Med Tekniken och de många alternativ moderna livet kan erbjuda, kan barn bli överväldigade. Det finns tecken och symtom att känna igen om du tror att din barn har spänningshuvudvärk, liksom metoder att behandla dem. Rådgör alltid med din läkare om du tror att ditt barn lider av återkommande huvudvärk

Orsaker

Spänningshuvudvärk hos barn orsakas av muskelspänningar som finns i nacke, axlar och huvud. De också kan orsakas av vistas i en ställning för länge. Tittar på TV eller spela dator eller tv-spel kan orsaka spänningshuvudvärk. Huvudvärk kan också orsakas av hunger, fann problem inom näsa, öron, hals och även överansträngning.

Symtom

Ibland är det svårt att säga om ett barn lider av spänningshuvudvärk. Barn kan verka mer irriterad, gråter lätt eller blir sjuka i sina magar. Den gemensamma åldersgrupp för barn att börja få spänningshuvudvärk är vanligen 10 eller äldre. Den huvudvärk kan börja tidigt på dagen och så småningom förvärras av kvällen.

Barn kan också drabbas av andra typer av huvudvärk, såsom sinus huvudvärk eller migrän. Symtomen vid dessa skiljer sig från spänningshuvudvärk. Sinus huvudvärk uppträder ofta på ena sidan av huvudet och smärtan är över pannan och i närheten av ögon eller näsa. Om ett barn utvecklar en migrän, börjar det i en lokal och flyttas nära ögat eller tinningen. Rörelse och ljud kan öka smärtan och känsligheten hos en migrän.

Diagnos

Om du känner ditt barn kan lida av en spänning huvudvärk, ta honom till doktorn. Läkaren kommer att göra en fullständig fysisk undersökning och lyssna till hans symtom. Han kan ställa frågor om ett barns dag. En läkare kan be barnet att föra dagbok för att lättare att precisera vad som kan vara orsaken till spänningshuvudvärk.

Behandling

Läkare kan rekommendera barn ta över receptfria läkemedel för huvudvärk, till exempel paracetamol eller ibuprofen. Vissa smärtstillande medel har barn-formler. Du bör inte ge ditt barn acetylsalicylsyra på grund av farorna med Reyes syndrom, en potentiellt dödlig sjukdom som har kopplats till acetylsalicylsyra konsumtion hos barn. Följ läkarens anvisningar när du ger din medicinering barn smärta. Doseringen beror oftast på barnets ålder och vikt.

Vad föräldrar kan göra hemma

Håll barn på ett schema för att vara säker att de får rätt mängd sömn. Små barn behöver minst 10 timmars sömn-särskilt under läsåret. Se alltid till att de äter hälsosamt och få en näringsrik frukost varje morgon. Undvik för mycket stress. Om ett barn fortfarande fortsätter att ha återkommande huvudvärk efter sådana förändringar, alltid rådgöra med din läkare.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:De vanligaste sjukdomarna hos barn

Relaterade artiklar


 • graviditet & bröstcancer
 • är luftfuktare säkra för barn?
 • hur man kan sänka feber genom att blötlägga dina strumpor
 • läkemedel för barn med ADHD
 • livsmedel som höjer immunförsvaret hos barn
 • vitlök & sinusinfektion
 • hur man ska behandla kryptiska tonsiller
 • urinvägsinfektioner hos flickor
 • Vilka är biverkningarna av cilest?
 • hur man hoppar över din tid
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com