typer av andning

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-04-14
När vi diskuterar andning, måste du vara specifik om vilken typ du refererar till. Andning i vetenskaplig forskning är ofta kallad cellandning. Mänskliga andning beskriver hur en person andas och mönstren för andningen

cellandningen

De två typer av cellandningen är aerob respiration och anaerob andning. Aerobic andning sker i närvaro av eller med hjälp av syre. Anaerob andning sker utan närvaro eller hjälp av syre

Aerobic Anaerob

Aerobic andning, på en grundläggande molekylär nivå, underlättar adenosintrifosfat (ATP) för att återskapa kedjor av DNA i alla livsformer. -från amöba till växter till djur till människor. Detta underlättande kallas chemiosmosis. Anaerob andning sker inte i syfte att stödja livet, men för produktion av material, det vill säga livsmedel att härbärgera liv.

Vinäger, Vin Jäsning

En snygg exempel på skillnaden mellan aerob respiration och anaerob respiration är fermentering av vinäger och vin. Jäsning är vanligtvis en anaerob respiration, sker utan närvaro av syre. Men vinäger är jäst att använda alkohol i närvaro av syre för att ta alkoholen ut och producera en ny livsmedelsprodukt. Vin, å andra sidan, utgörs av juice av druvor och /eller andra bär är jästa i mörka källare av vingårdar borta från alla syre.

Normala mänskliga Respiration

Mänskliga andning är andas i, eller inandning, av syre och andas ut, eller utandning av koldioxid. Den normala andning för en människa är 12 till 20 andetag per minut. En kurs under 12 andetag per minut kallas bradykardi, den medicinska termen för långsam andning. Det är en anledning till oro eftersom det kan vara ett symtom på ett tillstånd eller sjukdom. En kurs över 25 andetag per minut kallas takykardi, den medicinska termen för snabb, ytlig andning, och även är oroande, eftersom det är ett symptom på ett underliggande problem.

Onormal andning

Andra former av onormal , mänsklig andning är dyspné, apné, ytlig och Cheynes-Stokes. Dyspné är svårt eller andfåddhet. Apnea är en annan term för avsaknad av andning, och det vanligt förekommande i sömn mönster av människor som snarkar. Apnea är ett farligt tillstånd som måste övervakas noggrant av läkare. Ytlig andning är andningen som fyller upp lungorna bara delvis. Cheynes-Stokes är en period av dyspné följs av perioder med apné. Hospice arbetstagare är förtrogna med denna typ av andning, eftersom det är vanligt hos patienter strax innan de löper ut.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:örat trycket problem

Relaterade artiklar


 • hur man kan bli av med hudbristningar på brösten efter graviditet
 • Vilka är orsakerna till bakteriell vaginos?
 • hur du gör din resa till apoteket en snabb en
 • hygien aktiviteter för barn
 • hur har goda hälsovanor
 • Candida diet för barn
 • naturliga Stretch Mark avlägsnande
 • Hur man vet om ditt barn bör stanna hemma från skolan
 • Efexor & klimakteriet
 • vad är orsakerna till barnet diarré?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com