Tylenol förgiftningssymtom

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-05-01
Tylenol och andra läkemedel som innehåller den aktiva ingrediensen, paracetamol, är mycket säkra när det tas i godkända doser. Taget i höga doser, dock, antingen ensamma eller som mindre mängder över tiden, kommer de att orsaka leverskador. I de mest extrema fall kan resultaten vara dödlig

Vad är Tylenol?

Den aktiva substansen i Tylenol är paracetamol. Paracetamol finns också allmänt, och är en ingrediens i många over-the-counter läkemedel, såsom kall mediciner med välkända varumärken som Benadryl, Actifed, Excedrin, Contac, Sudafed, Robitussin, Vicodin, Vicks Nyquil och många fler.

Symtom

paracetamol är ett mycket säkert läkemedel, men det kan orsaka svåra, även dödlig, skador på levern om de tas i en enda stor dos eller på höga nivåer under en längre tid. I svåra fall en patient kan behöva en levertransplantation för att överleva. Infektion eller överdriven användning av alkohol kan förvärra de skadliga effekterna av paracetamol överdos på levern.

När någon tar en överdos av paracetamol kan det ta upp till 24 timmar till dess symptom uppträder. Dessa symtom är illamående, kräkningar, allmän sjukdomskänsla, att inte kunna äta eller ha en dålig aptit och buksmärtor. Patienten kan förlora medvetandet, och kan ha svårt att andas.

Antidote

Det finns ett motgift mot paracetamol förgiftning, kallade N-acetylcystein (NAC), men det fungerar bäst när det administreras inom åtta timmar konsumtion av piller. Det är därför viktigt att alla som misstänks paracetamol överdos bör behandlas så snabbt som möjligt --- och innan symtomdebut, då det kan vara för sent.

Sök medicinsk hjälp omedelbart.

Doser

Du måste ta en massa paracetamol piller för att uppnå en toxisk effekt i en enda dos. Om du väger 150 pounds, en skadlig dos skulle vara ca 30 325mg piller, medan en dödlig dos sannolikt skulle vara cirka 40 piller av samma storlek. Som nämnts ovan, men om du tar mindre höga doser under en tid, kan du uppnå i slutändan samma nivåer av kumulativ toxicitet som i en enda massiv ett. Du bör vara särskilt uppmärksam på möjligheten att du kan ta flera doser av paracetamol i olika mediciner samtidigt --- Det är viktigt att läsa ingrediensförteckningar noggrant.

Försiktighetsåtgärder

Den amerikanska Food and Drug Administration rekommenderar att alla som regelbundet konsumerar mer än tre alkoholhaltiga drycker om dagen bör undvika att ta paracetamol. Även: u2022
Håll paracetamol i barn-täta behållare och hålla dem stängda och utom räckhåll för barn hela tiden.
ta u2022 Aldrig mer än den rekommenderade dosen
u2022 Ta inte mer än en medicin som innehåller paracetamol, om inte din läkare säger till. Läs ingrediensförteckningar på produkter som du använder för att vara säker.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:Nutrition & hjärnfunktion

Relaterade artiklar


 • hypothyroid symptom hos barn
 • hur man köper clomid
 • Hur sluta röka utan att lägga ett beroende av nikotintuggummin
 • tracheostomi vård riktlinjer
 • Kan man bli gravid och vara på preventivmedel?
 • kirurgi-menopaus
 • hur du gör din resa till apoteket en snabb en
 • hosta hos spädbarn
 • Vilka är de behandlingar för framfall pålar under graviditeten?
 • lägre UVI symptom för män
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com