anatomi och funktion av en njure

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-05-23
När inbillar de viktigaste organen i kroppen, några kommer att tänka på direkt: hjärtat, lungorna, skelettet, hjärnan. Men en annan som tjänar ett syfte lika viktig som alla andra är njuren, och dess betydelse i våra liv kan inte underskattas

Basics

Njurarna är ett par av organ ligger i bukhålan vars primära funktion är regleringen av urinvägarna. Formad som bönor som väger ungefär 150 gram i genomsnitt, är det organ läge symmetrisk, vilket innebär att njurarna verkar vända mot varandra på motsatta sidor av bukhålan, delvis skyddad av revbenen. Den vänstra njuren är oftast lite större än den högra, som är så levern kan hållas bekvämt.

Exteriör Anatomy

Formad som en tjock bönor, har njurarna två olika ytor. Den konkava ytan, där den böjer inåt, kallas renal hilum. Renal hilum ger in-och utgångar till njuren, den njurartären in medan renal ven och urinledare ledighet. Den konvexa ytan, som i huvudsak omfattar det inre arbetet i njurarna, kallas njurkapseln och är en tjock, seg, fibrös vävnad som själv är skiktad med olika fetter. Den övre delen av kapseln är känd som överlägsen, är botten känd som underlägsna.

Inredning Anatomy

Den användbara delar av en njure kan delas upp i två stora fraktioner. Njurbarken är den yttre delen av njuren, och den innehåller blodkärl och kortikala samla kanaler. Den djupare delen av njuren, där de flesta av funktionerna äga rum, är den renala förlängda märgen. Inne är åtta och 18 strukturer som kallas nedsatt lober som omger randiga strukturer som kallas nedsatt pyramider. Alla pyramider peka mot mitten av njurens inre, med sina tips, som kallas papilla, tomma urin genom större och mindre calyces och så småningom i njurbäckenet, som fungerar som en kanal för urin till urinledaren.

Primär Funktion

urinproduktion är det huvudsakliga ansvaret av njuren. Blod är levereras via njurartärerna och filtreras genom njurarna, där skadliga restprodukter avlägsnas, särskilt ammoniak och urea. Urinen är koncentrerad och vilka resultat är en lösning som förs till och lagras inom blåsan före utsöndring

Sekundära funktioner

urinproduktion är inte njuren enda funktion. Det är också viktigt för att upprätthålla homeostas inom kroppen genom reglering av elektrolyter, pH-balans och blodtryck. De eliminera också överskott av glukos och aminosyror för användning senare. Senast, njurar också spela en viktig roll i produktionen av vitamin D, eyrthroprotein och renin.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:beta streptokock-infektion

Relaterade artiklar


 • 12 steg till alkohol återhämtning
 • Hur lång tid tar det blod att cirkulera?
 • hur man förebygger baby diarré
 • normal baby vikt vid födseln
 • hur man kan enkelt spara pengar på receptbelagda läkemedel
 • Hur flickor blir gravid?
 • biverkningar av progest
 • Vilka är biverkningarna av cilest?
 • Hur lång tid efter befruktningen kan du berätta om du är gravid?
 • hur de ska följa influensa
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com