candida krusei behandling

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-05-16
Candida är ett släkte av jäst (en typ av svamp) som innehåller ett stort antal olika arter, av vilka de flesta lever i djur värdar, inklusive människan. De flesta är i huvudsak ofarliga, men vissa arter kan orsaka candidiasis, eller en svampinfektion. Candida krusei står för mellan en och tre procent av candidainfektion infektioner, och de även används vid tillverkning av choklad

Orsaker och symptom

Candida krusei är vanliga och ofta uppehålla sig inom en mängd med liten negativ effekt eftersom den drabbades immunförsvar och andra mikroorganismer (t. ex. bakterier) som de delar livsrum hålla dem från att kolonisera och orsaka infektion. Infektioner inträffar normalt när en persons immunförsvar är nedsatt till viss del, vilket gör att Candida celler att kolonisera på olika områden i kroppen. De kan också uppstå när en person behandlas med bredspektrumantibiotika, dödade en stor del av tarmfloran som livnär sig på Candida krusei och andra Candida. Det är därför många systemiska Candida infektioner inträffa på sjukhus. Infektion läge varierar kraftigt, och varje infektion plats kan orsaka olika sjukdomar och komplikationer.

Symtom på Candida krusei infektion är mycket varierande, beroende på platsen för infektion och kolonisering. Om det i en relativt synlig plats, till exempel mun, könsorgan, öron, hud eller hårbotten, presenterar infektion sig som en vit, luddig film som faktiskt är en växande svamp koloni. Området kan klia kraftigt, och den sprider långsamt.

Generellt Candida krusei är mer av en olägenhet än en fara, orsakar lokala infektioner, oftast i huden, munnen och slidan, vilket leder till jäst infektioner. Symptom omfattar klåda, sveda, irritation och en keso-liknande ansvarsfrihet. Området kan också illaluktande.

För patienter med en brist i sitt immunförsvar, kan Candida krusei leda till en mer systemisk sjukdom och är en mycket vanligare sjukdom än hos personer med ett friskt immunsystem. Gastrointestinala candidainfektion kan presentera utan symtom, även om den drabbade personen kan ha kolonier av Candida krusei växer i den mjuka, våta vävnader i munnen och matstrupen, som kan åtföljas av en brännande känsla. Candida krusei kan invadera luftvägarna, som presenterar som ont i halsen eller en hes känsla och ibland kan leda till lunginflammation.

Om Candida-infektion är systemisk, hela blodet, symtom är en långvarig feber , hudförändringar och ibland, septisk chock, och ibland är det förknippas med infektion och kolonisation i flera organ.

behandling och prognos

Behandling av candidiasis varierar kraftigt baserat på var och svårighetsgrad av infektionen. Hudinfektioner i allmänhet behandlas med lokalt verkande fungicida produkter, såsom klotrimazol. Gastrointestinal candidainfektion i allmänhet behandlas på samma sätt, liksom med anti-svamp orala lösningar. Systemisk candidiasis oftast behandlas med flukonazol, en gemensam anti-svamp medel. Normalt är orgel infektioner behandlas med flukonazol eller liknande azoler. I mycket sällsynta fall är kirurgisk dränering av de smittade kolonisering platser utföras, och kolonin är censurerade innan anti-svamp behandling sker.

Candidainfektion är en vanlig infektion, särskilt hos personer med underliggande immunbrist. Behandlingen är oftast mycket effektiva, och återhämtning är minimal. I de fall då en allvarlig immunbrist är närvarande, kan candidiasis vara återkommande.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:hormon bröst tillväxt

Relaterade artiklar


 • Epsom salt förmåner
 • är joniska luftrenare dåligt för personer med astma?
 • hur man kan stoppa hosta nattetid
 • tecken och symtom på en UVI Staph infektioner
 • lindring av perimenopause trötthet
 • om blödning mellan menstruationscykler
 • komplikationer av lunginflammation hos barn
 • alla sätt att sluta röka
 • hur man håller barnen friska under H1N1 influensapandemi
 • kirurgi-menopaus
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com