hypothyroid hos barn

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-05-28
Hypothyroid hos barn kan vara ett allvarligt bekymmer för föräldrar. Ofta symtom på sjukdomen visas men kan misstas för dåliga matvanor och depression. Hypothyroid hos barn kan påverka både pojkar och flickor och kan lätt behandlas med en pediatrisk endokrinolog. Sköldkörteln är den körtel som hemligheter hormonet som styr ämnesomsättningen och kroppens energinivåer. Det ligger i halsen och ser ut som en fjäril som omger luftstrupen och struphuvudet

Vad är hypotyreoidism?

Enligt Medline Plus, en hypothyroid hos barn är en sjukdom som påverkar sköldkörteln. Sköldkörteln är formad som en fjäril och omger struphuvudet och luftstrupe, vilket är vinden röret som går från munnen till lungorna. Även hypothyroid kan förekomma i alla åldrar, är det särskilt oroande hos barn, eftersom sköldkörteln styr ämnesomsättningen och energi. Hypothyroid är under-aktivitet i sköldkörteln, vilket innebär att det inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon att korrekt reglera energi i kroppen.

Vem berörs?

Hypotyreoida hos barn påverkar barnen i nästan alla åldrar. Mycket ofta blir det inte ett problem till dess att barnet når tonåren, när deras kropp går igenom en tillväxt spurt och orken är särskilt viktiga och fluktuerar. Däremot kan hypotyreos drabba nästan vem som helst i alla åldrar. Enligt eHealthMD, en låg sköldkörtelfunktion hos mycket små barn kan vara av särskilt intresse eftersom det kan påverka deras fysiska tillväxt och hos äldre barn hypothyroid kan inte bara resultera i fysiska symptom, men också störa lärande och akademisk framgång.

Orsaker

Hypotyreoida är en under-aktiv eller dysfunktionella sköldkörteln. Enligt eHealthMD finns två orsaker till utvecklingen av hypothyroid hos barn-sena uppkomsten av medfödda problem och en hämning av produktionen av sköldkörtelhormon. Medfödda defekter i sköldkörteln är närvarande vid den tidpunkt då barnet är fött, men ibland brister inte blir aktiva eller visas förrän senare i livet, inklusive barndomen. Hämning i sköldkörteln produktion kan vara ett resultat av skador på sköldkörteln, otillräckliga mängder av jod i kosten eller en biverkning av läkemedel.

Tecken och symptom

Enligt WebMD, tecken och symtom på hypotyreos hos barn är trötthet, depression symptom, svaghet, viktökning, torra naglar och förstoppning. Även låg energi kan hänföras till ålder i tonåren som behöver mer sömn och vila än under andra tider i barndomen, är det av oro när en tonåring verkar ha försenat puberteten eller inte når genomsnittet eller förväntade höjd. Depressiva symtom kan vara onormal gråt eller gråtmildhet, ner humör, agitation och irritabilitet. Lärarna kanske märker att barn har problem med att fylla läxor eller uppdrag. Slutligen kan oförklarlig viktökning som inte kan kopplas till dålig kost vara ett symptom på hypotyreos.

Behandling

Enligt ehealthMD, behandling av hypotyreos hos barn preciseras att förse kroppen med de nödvändiga sköldkörtelhormon. Detta är ofta görs genom medicinering, och i många fall kommer barn som får diagnosen hypotyreos måste ta sköldkörtelhormon medicin resten av sitt liv. En erfaren läkare som arbetar med barn med hypotyreos kommer att kunna hjälpa till med anpassning av mediciner som behövs eftersom sköldkörtelhormonnivåerna kan variera periodiskt under barndomen.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:Pap-test förfaranden

Relaterade artiklar


 • midja övningar
 • normala hjärnfunktioner
 • vad är roto virus?
 • vad är det enklaste sättet att bli av med kroppsfett naturligt?
 • upptäcka cerebral pares hos barn
 • Vård & viktminskning
 • vad kommer Androgel göra för att spermieantalet?
 • vad är en sinus skölja?
 • vad som orsakar muskelknutor?
 • Yasmin problem
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com