katolsk naturlig familjeplanering

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-05-30
Naturlig familjeplanering (NFP) är inte en katolsk-specifik praxis och är i själva verket används av en mängd olika människor som vill naturligt uppnå eller undvika graviditet. Det är ofta som katolska eftersom den både är effektiva och acceptabla inom den katolska tron. Enligt Georgetown University's Institute for Reproductive Health, är NFP 91 till 99 procent effektivt för att förebygga graviditet beroende på vilken metod som används och ge den används riktigt

Sympto-termiska metoden

Sympto-termiska metoden är en av de vanligaste formen av katolska NFP. Den kännetecknas av övervakning tre tecken på att en kvinnas kropp ger signal hennes fertilitet.

Med din basala kroppstemperatur bör göras på att vakna varje morgon, innan ägnar sig åt verksamhet. Före ägglossningen, är kroppstemperaturen lägre. Efter ägglossningen stiger din temperatur ungefär 0,4 grader Fahrenheit. För att undvika att bli gravida, praxis avhållsamhet från början av din menstruation förrän tre dagar efter din temperatur har stigit.

Vid toppen av din fertila tid, kommer din livmoderhals sekret bli hala, våta, tydlig och stretchig. Förekomsten av livmoderhalscancer sekret är en pålitlig indikator på fertiliteten, eftersom de är ett nödvändigt inslag i befruktning processen. Dessa utsöndringar låta spermierna att överleva den annars sura vaginala, hjälpa spermierna att flytta in i livmodern runt ägglossningen och under den infertila tid de bildar en plugg som hindrar spermier från att tränga in i livmoderhalsen.

Enligt institutet för reproduktiv hälsa, livmoderhalsen ändras från att vara låg, stängd och fast känsla att vara högre i position, öppen och mjuk under din fruktsamma tid.

Creighton Model

Mycket av den forskning som gick på att utveckla Creighton modellen gjordes i påven Paulus VI Institutet för studier av Human Reproduction. Detta är en annan metod för NFP som kännetecknas av att föra register (kartläggning) specifika biologiska markörer som varnar dig när du är (eller inte) fertila. Systemet är baserat på din förståelse för din naturligt förekommande cykler av fertilitet och hjälper dig att göra val för att antingen undvika eller uppnå graviditet.

Creighton modellen bygger på att observera yttre förändringar i vulva --- utsläpp av livmoderhalssekretet, förekomst av blödningar och dagarna när det inte ansvarsfrihet.

Du börjar med första dagen av din menstruation. När din tid avtar, finns det oftast avsaknad av ansvarsfrihet. När du börjar närma ägglossning, börjar ditt livmoderhalsen för att fullgöra ett slem-liknande substans som vanligtvis börjar molnighet och någon klibbig och blir vanligare liksom tydliga och smörjning. På den sista dagen av slem ansvarsfrihet bör det vara klart, smörjoljor och stretchigt. Detta är din Peak dag, vilket tyder på ägglossning. Avstå eller deltar i sexuella aktiviteter vid den här tiden kommer att avgöra om du blir gravid eller inte.

Överväganden

katolska par som vill praktisera NFP kanske vill rådfråga en naturlig familjeplanering professionella som kan vägleda dig och besvara ytterligare frågor som du kan ha. Kontakta din lokala kyrka för en remiss.

Dessa metoder är effektiva när de används på rätt sätt, är förenlig med undervisning i den katolska kyrkan, säker, naturlig och billig. Enligt BeginningCatholic. com, många par som praktiserar NFP också tycker att deras äktenskap och intimitet nivå är starkare som följd.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:hur man utarbetar efter äggledarna återföring

Relaterade artiklar


 • tecken och symtom på anemi hos småbarn
 • hur man hanterar en urinvägsinfektion
 • användningsområden för Vicks ånga gnugga
 • hur man undviker influensa denna säsong
 • tecken för Downs syndrom under graviditeten
 • spädbarn hjärtproblem symtom
 • tecken på att du kan gå igenom klimakteriet
 • effekter av amlodipinbesilat
 • med en period då gravid
 • hur man ska hantera svininfluensan
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com