menopaus

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-05-28
När klimakteriet är "framkallade" betyder det att det inte har skett successivt och naturligt men är resultatet av påverkan utifrån. Menopaus orsakas av kirurgiskt avlägsnande av båda äggstockarna eller av upphörande av äggstockarnas funktion efter kemoterapi eller strålning

bilateral ooforektomi

kirurgisk menopaus uppstår när båda äggstockarna (bilateral ooforektomi) tas bort tillsammans med borttagning av livmodern. Om en kvinna har en hysterektomi, men hennes äggstockar förbli intakt, kommer hennes mens sluta, men detta innebär inte nödvändigtvis kasta henne i menopaus. Mayo Clinic förklarar att undanröjandet av såväl äggstockarna i samband med en hysterektomi, när det görs före menopaus har dramatisk effekt på en kvinnas kropp, eftersom det omedelbart utlöser alla ändringar som normalt uppstår successivt, fram till klimakteriet.

andra kirurgiska ingrepp

Om en abdominoperineal resektion görs innebär detta att avlägsna den nedre Colom och ändtarmen och kan också kräva sektionering av livmoder, äggstockar och bakre vägg i slidan. Detta kan resultera i menopaus. Enligt Cancer. gov, är en abdominoperineal resektion gjort när det är ändtarmscancer. En öppning skapas i ytan på buken. Öppningen kallas stomi. Body avfall samlas i en disponibel väska som finns utanför kroppen.
Annat kirurgiskt ingrepp som kommer att resultera i klimakteriet är en total bäcken exenteration som innebär nytt sektionering av livmodern, livmoderhalsen, äggledarna, urinröret, äggstockar , slidan, ändtarmen och urinblåsan, enligt Hälsa på nätet Foundation. Detta förfarande görs för att avlägsna cancer som innebär just dessa organ.

Cytostatika

Om en kvinna genomgår kemoterapi mot cancer, kan detta orsaka allvarlig skada på äggstockarna. Post-kemoterapi, en kvinna kan uppleva månader eller år av funktionsstörningar äggstockarna. Äggstockarnas funktion återupptar ibland, beroende på kvinnans ålder och vilken typ av läkemedel som använts. Om ett alkylerande läkemedel användes vid kemoterapi, permanent upphörande av perioder, eller amenorré, är benägna att inträffa. Klimakteriet är också sannolikt att resultatet om kvinnan är naturligtvis nära klimakteriet eller om kemoterapi läkemedel används i kombination.

Strålning

Strålning i bäckenet orsakar ofta ovariesvikt om höga doser används, vilket är fallet när en kvinna som behandlas för livmoderhalscancer. Om en kvinna är som behandlas för Hodgkins sjukdom är en lägre dos av strålning används och hennes äggstockar kan återhämta sig.

Ibland Amenorré är tillfälligt

menopaus är inte alltid resultatet efter att ha genomgått kemoterapi. En kvinnas menstruation kan återupptas i tid. Stressen av att ha kemoterapi kan producera tillfällig amenorré.

Möjliga hjärnan relaterade problem

När äggstockarna tas bort, en kvinnas viktigaste källan till östrogen produktion är borta. Mayo Clinic förklarar att östrogen skyddar dina ben och ditt hjärta hälsa och kanske även din hjärna. Östrogen anses fördröja eller förhindra kognitiv svikt och demens, som är åldersrelaterade hjärna problem. Kirurgisk menopaus kan öka en kvinnas risk för kognitiv funktion underskott eller demens, men det finns inga avgörande bevis för detta för närvarande. Genomgår hormonersättningsterapi (HRT) efter kirurgisk menopaus, tills de når det "naturliga" ålder klimakteriet kan minska risken för kognitiva förekommer, även om det finns risk i samband med hormonbehandling.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:skyldigheter barnsjuksköterskor

Relaterade artiklar


 • rödklöver hälsofördelar
 • fibroid tumör botemedel
 • oljeavfall att hjälpa till med snarkning
 • vad är orsakerna till utomkvedshavandeskap?
 • baby leverans komplikationer
 • hur får man Staph på läpparna?
 • hälso-och sjukvård för äldre amerikaner
 • Vilka är symtomen på sömnapné hos barn?
 • stadier av utveckling av ett mänskligt foster
 • naturliga sätt för födelsekontroll
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com