näsblod hos vuxna

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-05-27
Näsblod hos vuxna kan vara problematiskt, särskilt om de råkar med viss frekvens. Ofta näsblod är ett resultat av skador, men de kan också vara ett symptom på andra problem som bör åtgärdas genom ett besök till läkaren. Behandling av näsblod är ofta enkelt och lätt och kan göras hemma. Men om en näsblödning stannar inte inom några minuter, söka hjälp från en akutmottagning

näsblod

näsblod hos vuxna uppstår när slemhinnan i näsan har skadats. Enligt en artikel granskas av Dr Marvin P. Freid av Merck Manuals Online Medicinska biblioteket är näsan en ihålig grotta fodrad med ett tunt membran. Eftersom detta membran är tunn och kantas av små kapillärer den lätt kan skadas. När fina blodkärlen i näsan är skadade eller trasiga, en näsa blöder kan förekomma. Dessa skador kan leda till små näsblod som en rännil av blod, eller så kan de resultera i större blödningar som är mer omfattande.

Vem berörs?

Enligt Merck Manuals Online Medicinska biblioteket kan näsblod hos vuxna påverka nästan vem som helst. Hit tillräckligt hårt, de små kapillärerna i näsan kommer att brista, och näsblod startar. Hos vuxna ska täta näsblödningar vara av intresse, dock, eftersom de kan vara ett tecken på en större och mer betydande hälsoproblem. En grupp vuxna som har mer frekventa näsblödningar är idrottare som sysslar med grov sport och kan drabbas oftare i näsan.

Orsaker

Enligt Merck Manuals Online Medicinska biblioteket näsa plocka och skador är de mest vanliga orsaker till näsblödningar. Däremot kan näsblödningar indikerar mer betydande hälsoproblem, särskilt hos vuxna. Hos vuxna kan ofta näsblod vara ett symtom på blodpropp problem eller tillväxten av polyper i näshålan. Användning av mediciner och droger som aspirin kan också orsaka näsblod. En annan vanlig orsak till näsblod är torr vinter luft som leder till uttorkning i nässlemhinnan och gör membranet föremål för blödning.

Tecken och symptom

tecken och symtom på näsblod hos vuxna är lätta att känna igen . Enligt Merck Manuals Online Medicinska biblioteket flesta blöder från framsidan av näsan. Blödningen kan vara en tunn rännil av blod eller det kan vara en forsande ström av blod som kan alarmerande. I många fall, en liten näsa blöder i näsan kan redovisas när snyta och se rödaktig eller mörkt blodigt slem.

Behandling

Behandling av en enkel näsblod hos vuxna kan ofta tas om hand i hemmet . Nyp toppen av näsan vid bron och tippa huvudet bakåt. Enligt Merck Manuals Online Medicinska biblioteket, hålla näsan stängd i 10 minuter bör stoppa blödningen. Holding en kylklamp till näsan kan också stoppa blödningen genom att minska inflammation i blodkärl och stoppa blodflödet. Slutligen, för svår näsblod, kan det vara nödvändigt att packa näsan med flor. I vissa fall, en allvarlig blödning kan behöva flamberats av en läkare i en akutmottagning eller brådskande vård.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:bröstvårtan störningar

Relaterade artiklar


 • osteoporos och klimakteriet
 • diet för influensa
 • prenatal genetisk testning förmåner
 • hur man gör hälsosamma måltider för småbarn
 • gastrointestinala problem hos nyfödda
 • vad är orsakerna till tråden ådror i ansiktet?
 • vad är guld band bra för?
 • vad som orsakar blod i sperma?
 • hur man ska behandla manliga klimakteriet symtom
 • preventivmedel och klimakteriet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com