och nackdelar med Mirena

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-05-17
Mirena är ett Intrauterint (spiral). Liksom alla piller, har Mirena och nackdelar att potentiella användare bör överväga

Vad är Mirena?

Mirena är en spiral som förhindrar graviditet. Mirena, specifikt är ett "T"-formade polyeten ram med en reservoar som innehåller levonorgestrel, ett gestagen som används i en mängd olika preventivmedel. Mirena sätts in i livmodern, där det släpper levonorgestrel i upp till fem år.

Hur fungerar det?

Mirena, liksom andra spiral, fungerar genom att släppa ett preventivmedel direkt i livmodern. Men den exakta preventiva effekten av Mirena och andra spiral inte exakt förstås. Det föreslås att spiral arbete tjockare livmoderhalsen, vilket hindrar spermier från att komma in, genom att hämma eller överlevnad av spermier.

Vem kan använda Mirena?

När Mirena rekommenderas för preventivmedel för kvinnor som redan har haft minst ett barn, vissa vårdgivare föreslår också Mirena till kvinnor som inte haft ett barn. Enligt FDA är Mirena rekommenderas inte i följande situationer:

1. Graviditet eller möjlig graviditet.
2. Uterin störningar såsom muskelknutor som snedvrider livmodern.
3. Akut inflammation i lilla bäckenet eller anamnes på inflammatoriska sjukdomar utan ett efterföljande lyckad graviditet.
4. Postpartum endometrit eller infekterade abort inom de senaste tre månaderna.
5. Livmoder-eller livmoderhalscancer neoplasi eller onormala cellprov som inte har lösts.
6. Oregelbunden genital blödning av okänt ursprung.
7. Obehandlad eller okontrollerad nedre genitala infektioner tarmkanalen, såsom akut cervicit eller vaginit och bakteriell vaginos.
8. Haft någon leversjukdom.
9. Förhållanden som kan förknippas med känslighet för bäcken infektioner och inflammatoriska sjukdomar.
10. Befintliga IUD som inte har tagits bort.
11. Överkänslighet eller allergi mot någon komponent av Mirena.
12. Historia av bröstcancer.

Fördelar

Mirena har visat sig vara över 99 procent effektivt för att förebygga graviditet. Det är effektivt i upp till fem år och kan tas bort när som helst genom en vårdgivare och returnerar fertilitet på mindre än ett år. Det är potentiellt mer effektiv än andra former av preventivmedel såsom p-piller, kondomer eller preventivmedel på grund av att det förblir i livmodern.

Nackdelar

Konsumenter som har en historia av inflammatoriska sjukdomar ( PID) eller är i riskzonen för PID kan utvecklas PID efter insättning av Mirena. En vårdgivare kan diskutera riskerna med dig.
Mirena kan fästa till livmodern, gå igenom livmoderväggen eller utvisas. Om du blir gravid under Mirena sätts, är det möjligt att en graviditet med en kopparspiral kan resultera i missfall eller framtida fertilitetsproblem. Mirena har associerats med cystor på äggstockarna. Medan Mirena sätts in, kan perioder blir oregelbunden eller upphöra.

Är det rätt för mig?

Om du är intresserad av Mirena, diskutera det med din vårdgivare. Din vårdgivare kan utvärdera din medicinska historia och nuvarande sjukdomar och hjälpa dig att avgöra om Mirena är rätt för dig.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:vad är en kirurgisk abort?

Relaterade artiklar


 • naturliga Stretch Mark avlägsnande
 • tester för hjärthälsa
 • hur man minskar risken att insjukna i svininfluensan
 • urinvägsinfektioner hos flickor
 • varför är menstruationscykeln undertryckta under graviditeten?
 • hygien omsorg för äldre
 • graviditet frågor om tvillingar
 • vad gör du om du förlorar ett p-piller
 • urinvägsinfektioner hos barn
 • användningsområden för enbär
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com