ögonfärg information

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-05-02
Det finns ett gammalt uttryck att ögonen är fönstren till själen. Stirrade in i ett par rik mahogny-brun, kristallklart blått eller busiga gröna ögon kan hjälpa dig att lära dig mycket om en person, och kan tom vara det första som lockar dig till en potentiell datum. Medan de flesta av oss kanske tycker att ögonfärg är bara en vacker sortiment av slumpmässiga tur, säger DeCodeMe. com faktiskt att ögonfärg "är till stor del genetiskt bestäms av en kombination av två former av melanin som produceras av melanocyterna i iris. "

Ögonfärg Statistik

Enligt DeCodeMe. com, den vanligaste ögonfärg i världen är brun, följt av blå eller grå. Endast omkring en procent till två procent av världens befolkning har gröna ögon, så om du är en av de lyckliga få, vårda de smaragd juveler. Cirka 75 procent av ögat färgskalan är beroende av genetiska varianter i en liten region på kromosom 15.

Hur Eye Färgeffekter Eye

De färgade området i ögat kallas iris, och iris reglerar mängd ljus som kommer in eleven, eller den svarta området i mitten av ögat som kontrakt när ljuset lyser på det. Eye färg skyddar ögat från överexponering för solen (UV-strålar), liknande det sätt som pigment i huden skyddar dig mot solbränna. Också vilja i huden, är melanin vad ger skuggor i dina ögon. Bruna ögon har mer melanin än blå ögon.

Genetik Ögonfärg

Forskare ursprungligen trodde att ögonfärgen avgjordes genom bara en gen, så att bestämma ögonfärg på dina barn kan beräknas med hjälp av enkel statistik. Enkelt uttryckt, bruna ögon är dominanta, så två Brown Eyed föräldrarna har bruna ögon barn, om inte båda föräldrarna har en recessiv blåögd gen. Då de kan ha en blåögd bebis. Enligt DeCodeMe. com har genetisk forskning visat att ögonfärgen bestäms av ett antal gener, så kan föräldrar har barn med valfritt antal ögonfärger. En av dessa gener har en större effekt på ögonfärg än de andra, så för de flesta familjer den ursprungliga teorin om dominant som recessiv ögonfärg är fortfarande sant.

Hur Ögonfärg skapas

Färgen på iris är bestäms av två typer melanin som produceras av melanocyterna, eller pigment celler, i iris. Dessa typer av melanin är eumelanin, som är brun, och pheomelanin, som är en röd-gul färg. Kombinationen av dessa melanin typer resultat i tre olika nyanser av ögonfärg som inkluderar brun, gul och grå. Människor som har "gröna" ögon faktiskt bara har gula ögon med inslag av brunt som gör deras ögon grönt.

Ögonfärg och Age

Ögonfärgen kan ändras med åldern. Barn som föds med blå ögon som sedan mörknar till brunt är helt enkelt att utveckla mer melanin som de gamla. Ögonfärg kan också ändra på vuxna. Enligt DeCodeME. com, 10 till 15 procent av individer av europeisk härkomst uppleva en förändring i ögats färg i sin livstid. Detta sker vanligen hos personer med ljusa ögon att mörkna när de blir äldre.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:övergångar linser information

Relaterade artiklar


 • normal puls hos kvinnor
 • gör stress kramper orsaka mage?
 • Yasmin problem
 • normala blyhalter hos barn
 • hur man kan slå endometrioisis 85 - hur man kan förbättra sexuell aktivitet efter livmoder hysterektomi
 • bebisar och sköldkörtelproblem
 • födoämnesallergier och dåligt beteende hos barn
 • torr hårbotten hos barn
 • information om personlig hygien
 • graviditet massage förmåner
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com