öroninflammation hos spädbarn

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-05-30
Öroninflammation, lunginflammation eller öroninflammation, är extremt vanligt hos spädbarn och småbarn. Ibland kan de leda till mer allvarliga ingrepp, som kirurgi, men för de flesta barn, de är tillfälliga sjukdomar som enkelt kan behandlas

Orsaker

Bakterier och virus brukar orsaka öroninfektioner, men ibland allergier kan leda till infektioner också. I sin bok, "Vad man kan förvänta det första året," författare Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff och Sandee E. Hathaway skriver att barn är särskilt känsliga för öroninflammation. Den Eustachian rör som leder bort vätska och slem från öronen ner på baksidan av näsa och svalg, är kortare i en baby, så bakterier kan enkelt resa genom dem i mellanörat. Detta gäller särskilt eftersom barn tillbringar mycket tid liggande på rygg. Spädbarn "rör är också horisontella snarare än vertikal, liksom vuxna, är så dålig dränering. Dessutom gör den korta längden på spädbarn "rör dem mer utsatta för blockering. När vätskan inte kan dräneras normalt, bygger upp och skapar en perfekt grogrund för infektion bakterier.

Symtom

Öroninflammation kan vara smärtsamt, och eftersom barn inte kan berätta för oss vad som bekymrar dem, de får ofta ovanligt kinkig. Många spädbarn dra eller gnugga sina öron när de skadar. Enligt Eisenberg, Murkoff och Hathaway, ibland utstrålar smärta i käken och gör suger obekväm, så spädbarn kan gråta under matningen. Öroninfektioner åtföljs ofta av feber, men inte alltid. Ibland barn med öroninflammationer har illamående, kräkningar och aptitlöshet. Många små med öroninflammationer visar inga tydliga symtom alls, och infektionen endast visar sig när en läkare kikar in i barnets öra. Efter genomgång verkar en smittad trumhinnan röd och svällande. Utan behandling tryck kan spränga trumhinnan, släppa pus i hörselgången.

Behandling

Enligt författarna av "Vad man kan förvänta det första året," öroninfektioner kräver medicinsk behandling och kan inte läkas hemma. En barnläkare kan ordinera antibiotika för att eliminera bakteriell infektion samt ett antiinflammatoriskt läkemedel för att minska svullnad. Barnens ibuprofen eller paracetamol kan ges för att lindra smärta. En avsvällande också kan bidra till att öppna en blockerad slang och eliminera sinus lakvatten, som ofta föregår och komplicerar öroninfektion, men dessa bör endast ges till spädbarn om de föreskrivna. Ibland, läkare också förskriva Örhängen. Värm tillämpas på örat i form av en varm kompress eller värmedyna på låg kan minska smärta. Spädbarn eller små barn som har kroniska öroninflammationer kan behandlas med en myringotomy-mindre operation för att dränera infekterad vätska från örat -. Eller införande av en liten slang för att dränera vätska

Förebyggande

Eisenberg skriver att det finns inget säkert sätt att förhindra öroninflammationer, men föräldrarna kan ta några steg för att minska riskerna. Den första av dessa är den allmänna hälsan, inklusive god näring, gott om sömn och regelbundna läkarkontroller. Amning i minst tre månader kommer att bygga upp ett nyfött immunitet. När ett barn har en kall, matade honom i upprätt läge och upplyftande överkroppen när du sover (placera några kuddar under hans madrass, aldrig i spjälsängen) kommer att förhindra sinus dränering från att samla in i öronen. För barn med allergier kan decongestants förhindra sinus dränering (fråga din läkare innan du administrerar). Läkare tror inte att öroninflammation är smittsamt via direktkontakt, men bebisar som deltar daghem verkar vara mer sårbara.

Varning

Ett främmande föremål i örat, simmaren öra och symtom på en luftvägsinfektion kan härma en öroninfektion, så det är absolut nödvändigt att träffa en läkare för en ordentlig diagnos. Allvarliga öroninflammationer kan leda till hörselskador, så det är viktigt att få ditt barn behandlas så snart som du märker symtom.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:kan du fortfarande ha en frist & vara gravid?

Relaterade artiklar


 • hormon bröst tillväxt
 • define antikropp
 • Vilka vitaminer ska göra innan operation
 • bältros vaccin pros & cons
 • Hur flickor blir gravid?
 • vad som gör droger så beroendeframkallande?
 • definitiva tecken på graviditet
 • post ägglossning symtom
 • Vilka är symtomen på sömnapné hos barn?
 • cat scan vs MR
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com