preventivmedel och klimakteriet

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-05-10
Om du är ganska säkert att man har ingått peri-klimakteriet, som fas i ditt liv som föregår klimakteriet, detta är inte rätt tillfälle att avstå från preventivmedel. Många kvinnor i 40-årsåldern och 50-talet ha blivit gravid, eftersom de inte tror att de fortfarande var fertil. En kvinna är inte officiellt har bedömt klimakteriet förrän hon har gått ett helt år utan en menstruation. Helst före det, kan du fortfarande vara fertil

Fördelar

Enligt en artikel i Sankt Petersburg Times kallade "P-piller kan hjälpa Mask klimakteriet symtom," många peri-menopausala kvinnor fortsätter att ta p-piller och även dra nytta av det på andra sätt än graviditet förebyggande. Enligt Dr Catherine Lynch, chef för General Obstetrik och Gynekologi vid University of South Florida, College of Medicine i Tampa, får en kvinna med samma mängd hormoner samtidigt på p-piller som hennes äggstockar, då fungerade optimalt, producera. På grund av detta kan en kvinna inte ens vet att hon har ingått peri-klimakteriet, eftersom hon inte är att ha några symtom. P-piller upphäver symtom såsom nattliga svettningar, irritabilitet och värmevallningar. Om kvinnan tar p-piller i den konventionella mode, tre veckor på, en vecka ledigt, kan hon märka något klimakteriebesvär veckan att hon är tablettfri. Dock kan hon fortfarande inte inser att hon börjar närma sig klimakteriet, eftersom hon fortfarande har en normal menstruationscykel och blir tillräckliga mängder av östrogen på grund av p-piller.

ytterligare förmåner

Dr Lynch noterar ytterligare fördelar att ta p-piller när du är i 40-årsåldern eller din 50s ingår en minskning av benmassan och möjligen även en ökning av bentätheten. Kvinnor upplever uppgift mindre anemi och man tror att p-piller kan skydda mot äggstockscancer, livmodercancer och godartad bröstsjukdom. Centers for Disease Control och National Institute of Child Health och Human Development åtog sig Cancer och steroid hormon studie, som fann att det finns i genomsnitt 40 procent minskning äggstockscancer hos kvinnor som tagit p-piller. Risken var dock relaterad till den mängd tid på p-piller. Om till exempel hade en kvinna tagit piller för mer än sju år, var risken för äggstockscancer minskas med 60 till 80 procent.

Risker

Det finns risker med att ta preventivmedel, särskilt om du är rökare och över 35 år. P-piller ökar risken att utveckla blodproppar, vilket kan leda till stroke. Om en kvinna har högt blodtryck, hon behöver ta hänsyn till detta, eftersom p-piller är inte bra om du har detta problem.

piller vs HRT

P-piller ger fem till sju gånger mer östrogen än en kvinna får om hon tar hormonersättningsterapi (HRT), enligt Dr Lynch. P-piller ger tillräckligt med hormoner för att stänga av äggstockarna, vilket inte är nödvändigt i en fullt klimakteriet kvinna som redan har slutat ägglossning. HRT ger en tillräcklig mängd hormoner för att emulera vad äggstockarna tillverkade innan de stänger. Det finns dock faror med HRT, inklusive en ökad risk för bröstcancer och hjärtsjukdomar. Många kvinnor väljer att avstå från HRT på grund av dessa risker.

Oplanerade graviditeter

Fråga din läkare om du ska fortsätta ta p-piller i detta skede av ditt liv. Vissa kvinnor föredrar att använda barriär former av preventivmedel (kondom, livmoderhalscancer cap eller svamp) eller besluta att få en äggledaroperation som steriliserar dem. Deras partner kan också välja vasectomies. Enligt Epigee. org, är 60 procent av de oplanerade graviditeter som inträffar hos kvinnor över 40 år avslutas. Mer än 50 procent av kvinnorna i åldern 45 och 49 inte använder preventivmedel och behöver. Epigee. org instämmer i att använda lågdos p-piller är säker och kan ge skydd mot cancer i livmodern, samt äggstocks-och livmodercancer och bidrar till att eliminera många av de symptom i samband med klimakteriet.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:Fitness och näring för tonåringar

Relaterade artiklar


 • kan kysk träd bär orsaka missfall?
 • hur påverkar lufttrycket blodtryck?
 • musik och hur det påverkar barnen
 • hur man hittar en läkare i Philadelphia
 • cat scan vs MR
 • hur man känner igen tecken på arbetskraft
 • hur man minimerar kramper lätt under din tid
 • bröst utvecklingsstadier
 • hur du gör din egen formel huvudlöss
 • frekvent urinering dagtid hos barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com