struktur av en artär

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-05-21
Blodet flödar genom kroppen genom två huvudsakliga typer av fartyg: vener och artärer. Artärer bär rena, nyligen syresatt blod från hjärtat och lungorna till resten av kroppen (tänk "En" för "bort"), och vener tillbaka blodet att börja om processen igen. Artärer måste vara muskulös och stark för att skjuta blod från hjärtat hela vägen till tårna. Den interna strukturen i artärerna återspeglar denna funktion

Du behöver:.
BMI räknare
. Normala blodsockernivåer.
Normal sköldkörtel.
Hälsosam vikt.
Ovualtion förutsägelse kit.

Lager

Artärer är muskulösa rör som sväller och krymper för att tvinga blodet genom kroppen till olika vävnader och organ. De består av tre skikt eller "tunica" (från latin för "tunika" eller "membran"): Intima är det inre lagret, media mitt lager, och Externa (även kallad adventitia) det yttre lagret. (Vener har samma lager, men de är mycket tunnare. )

Intima

Den innersta lagret av kärlväggen är Tunica intima. Denna tunna skikt av epitelceller (ett överdrag vävnad, till exempel vår hud) är ansluten via bindväv till nästa lager. Den viktigaste kvaliteten på Tunica intima är att det ska gå smidigt och flexibelt nog så att det inte hindrar blodflödet.

Media

Tunica media är mellersta lagret av kärlväggen, och det är ett tjockt lager av elastiska fibrer och glatta muskelceller. (Kroppen har två typer av muskler: Smooth muscle gör upp våra inre organ och kallas även för "ofrivillig" muskel, i motsats till tvärstrimmig muskulatur, som är under vår medvetna kontroll-du kan avsiktligt flexa biceps, men inte ditt hjärta. ) I artärer, är detta skikt mycket tjockare än i venerna eftersom artärerna måste hjälpa hjärtat genom att pumpa blodet utåt.

Externa

Tunica externa, eller adventitia, är det yttre lagret av kärlväggen, och det består huvudsakligen av kollagen (ett protein som gör upp bindväv) buntar, fibroblaster (celler som gör kollagen) och små blodkärl som kallas "Vasa vasorum" (latin för "fartyg av fartyg") eftersom de ger näring åt väggarna i större artärer.

Storlek

artärerna i kroppen allt från stora kroppspulsådern hos hjärtat små arterioler som inte är mer än ett par millimeter i diameter. En artär storlek är direkt relaterad till dess funktion. Aorta måste vara stor, stark och muskulös att tvinga blodet ur vänster kammare i hjärtat och in i blodomloppet i kroppen. Arterioler är den minsta diametern på artärer och leda blod till ännu mindre kapillärerna, vars väggar är platsen för utbytet av syre och andra ämnen.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:vad är orsakerna till överskottet ansiktshår hos kvinnor?

Relaterade artiklar


 • fosterutveckling på vecka 28
 • knep för att gå in arbetskraft
 • naturliga Stretch Mark avlägsnande
 • hur man ska leva till 100 år gamla eller mer
 • buksmärtor efter att ha ätit under graviditeten
 • naturliga sätt att bota en svampinfektion
 • hyperaktivitet behandlingar
 • amoxicillin och urinvägsinfektioner
 • natrual sätt att förmå labor
 • hur du kan trösta svullna halsmandlar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com