vad är en kirurgisk abort?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-05-17
Planned Parenthood uppskattar att mer än en av tre kvinnor i USA har en abort vid en ålder av 45. Abort metoder inkluderar medicinsk abort eller kirurgisk abort, som avslutar en graviditet genom att kirurgiskt ta bort fostret från en kvinnas livmoder. Vilken typ av kirurgisk abort en kvinna genomgår beror på hur långt hon är i sin graviditet

Typer

Enligt American Graviditet Association, fem typer av kirurgisk abort ingår sugeffekt aspiration, dilatation och skrapning, dilatation och utrymning, induktion abort, och utvidgning och utvinning. Kirurgiska aborter öppenvården förfaranden som kräver ett minimum av några timmar upp till en övernattning på klinik eller sjukhus där kirurgisk abort utförs.

Tidsplan

Den typ av kirurgiskt utfört abort beror på kvinnans scenen av graviditeten. Sug aspiration utförs under de första sex till 12 graviditetsveckor, dilatation och skrapning utförs i 12 till 15 veckor, dilatation och utrymning sker mellan 15 och 21 veckor, och dilatation och utvinning används efter 21 veckor. Induktion aborter, när de utförs, även uppstå efter 21 veckor. Enligt Blue Shield of California, dilatation och evakuering är att föredra eftersom det har färre risker än induktion abort.

Förfarande

Enligt Mayo Clinic, är kirurgiska aborter utförs med en vakuumanordning en spruta eller en sked- stavformigt instrument som kallas kyrett. Den amerikanska Graviditet Association beskrivs de typer av kirurgiska aborter på sin webbplats. I ett sug strävan kirurgisk abort är en kanyl (ett rör anslutet till en suganordning) används för att suga ut fostret och moderkakan från livmodern. Det förfarande som används vid dilatation och skrapning är liknande, men en kyrett (en slinga-formad kniv) används för att skrapa fodret, moderkakan och fostret från livmodern.
dilatation och evakuering är vanligen en kombination av sug aspiration och dilatation och skrapning. Det kan också inkluderar användning av tång, om nödvändigt, att ta bort större delar av fostret och foder från kvinnans livmoder. Induktion abort använder insättning av medicin, som kan vara saltvatten eller kaliumklorid, att avbryta graviditeten. I dilatation och utvinning, är kvinnans livmoderhals vidgade och dess innehåll tas bort av tång. För att underlätta borttagning, kan ett sug kateter sättas in i fostrets skalle tills den kollapsar.

Effekter

Medicinska symptom som ett resultat av kirurgisk abort kan innehålla biverkningar såsom kramper, illamående, svettningar och matthet. Kvinnor kan också drabbas av blödningar av varierande grader, blodproppar eller infektion. Svåra symptom, beroende på det utförda kirurgisk abort, kan innehålla perforation av livmodern och skador på livmoderhalsen. Om kvinnor upplever dessa biverkningar efter att ha genomgått en kirurgisk abort, bör de rådgöra med sin läkare.

Överväganden

Enligt Almanac av politiska frågor, vann kvinnor rätt att göra abort när som helst under den första trimestern efter 1973 års amerikanska högsta domstolen fallet Roe motWade. Stater har också olika lagar om abort tillgång beroende på ålder och hälsa hos mamman.
Med en abort kommer inte att påverka någon av kvinnans framtida graviditeter, enligt Mayo Clinic.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:hur man gör ris väskor

Relaterade artiklar


 • utvecklingen av ett foster "matsmältningssystem
 • sympatisk smärta i handleden
 • Essure förfaranden preventivmedel
 • glas nappflaskor vs plastflaskor baby
 • normal puls hos kvinnor
 • låg självkänsla hos barn
 • ömmande leder i klimakteriet
 • Barn och bihåleinflammation
 • ultraljud fakta
 • kul utomhus övningar för barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com