vad är orsakerna till perioden spotting?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-05-29
I en regelbunden menstruation, blödning bara händer under den första veckan av menstruationscykeln. Denna blödning varar allt från tre till fem dagar. Vissa kvinnor upplever en lätt blödning utanför denna tid, det kallas "spotting". Spotting kan inträffa när som helst utanför det normala till fem dagars blödning, tre och kan orsakas av många sjukdomar och mediciner

regelbunden menstruationscykel

En normal menstruationscykel varar någonstans från 21 till 45 dagar, med menstruationen inträffar mellan tre till fem dagar. Under en normal menstruationscykel, hormonet östrogen ökar till färdig äggstockarna för äggproduktion. När denna process äger rum, på endometriet foder inom livmodern tjocknar i väntan på befruktning. När befruktningen inte sker, bryter fodret isär och skjul tillsammans med blod som menstruation. När någon del av denna normala cykeln avbryts, kommer det att orsaka tung eller lättare blödning, menssmärtor, däremellan blödning (spotting), och kortare eller längre cykler.

Kombination p-piller

Kombination p-piller är p-piller som använder en kombination av hormonerna gestagen och östrogen för att förhindra graviditet. Nivåer av östrogen i dessa piller är oftast lägre än vad kroppen normalt producerar. Detta låg dos av östrogen kan orsaka ägglossningen att stoppa, även om livmoderslemhinnan ännu tjockare. Detta gör att fodret att bryta ner i små mängder vid olika tidpunkter. Vanligtvis ljus mängder av blödning medfölja foder som det bryts ned. Detta ljus blödning kan inträffa när som helst inom menstruationscykeln.

Perimenopause

Perimenopause kallas även klimakteriet övergång. Detta är det skede som inträffar ungefär två år före inträdet av klimakteriet. Under denna tid östrogen minskar gradvis orsakar perioder för att bli ljusare och mer spejsat. Som hormonella nivåer fluktuerar under denna tid, observation är ofta rapporteras. Dessutom under klimakteriet vissa kvinnor rapport spotting. Detta är ett resultat av östrogen på att tömmas, vilket gör att slidans naturliga fukt att minska. Detta lämnar slidan torr, vilket gör det mer benägna att skada och lätt spotting efter samlag.

Polycystiskt ovariesyndrom

Enligt Internationella rådet om assisterad informationsspridning, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är ett medicinskt tillstånd som drabbar 5 procent till 10 procent av den amerikanska kvinnliga befolkningen. PCOS orsakar androgener (manliga hormoner) för att bli mer dominerande än kvinnliga hormoner, däribland östrogen. Ofta kvinnor med PCOS har ägglossning inte men ändå har månatliga menstruationscykeln. Den hormonella svängningar med detta villkor kan vara så oberäkneligt att menstruationscykeln är ofta svåra att förutse och är frånvarande i flera månader. Hormonet östrogen kan signaleras när som helst under detta villkor, vilket stänkblödning eller ljus blödning mellan perioder.

Endometrios

Under en normal menstruationscykel, bygger livmoderslemhinnan upp i livmodern, men med endometrios detta foder kan bygga upp inom någon del av kroppen. Det utgör främst på buken, tarmarna, äggstockarna och livmodern. När fodret börjar att bryta ner och utgjuten under menstruation, vävnaden växer utanför livmodern fungerar på samma sätt. Blödning kan inträffa när som helst med detta villkor och spotting är en av de klassiska tecken på endometrios.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:tonåriga narkotikamissbruk och behandling

Relaterade artiklar


 • hur man gör en flexibel Cold Pack
 • Vilka är farorna med Celebra?
 • Hur får jag preventivmedel?
 • sojamjölk för klimakteriet
 • typer av p-piller dispensrar
 • symtom på jäst infektioner i penis
 • de bästa sätten att hantera värmevallningar
 • hur man rengör och lagrar kontaktlinser
 • vad är ischiasnerven?
 • Vilka är de varningssignaler under graviditeten?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com