vad är polycystiskt ovariesyndrom & vad som orsakar det?

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-05-24
Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är en sjukdom som påverkar en kvinnas hormonbalans. Den drabbar cirka 5 procent av alla kvinnor. PCOS kan orsaka en kvinna att ha problem med sin menscykel och kan också göra det svårt för henne att bli gravid. De flesta kvinnor som får diagnosen PCOS är antingen överviktiga eller feta, men normal vikt och små inramade kvinnor kan ha det lika bra

Orsaker

PCOS orsakas huvudsakligen av hormon obalans. Det kan finnas en eller flera orsaker till obalansen. PCOS kan också vara ärftlig. Risken för att ha PCOS är större om den körs i en kvinnas familj. Några andra faktorer som kan orsaka en kvinna att utveckla PCOS är med hög sockerhalt. Hyperandrogenism, som är överproduktion av manliga hormoner, kan orsaka PCOS också. Dessutom är en kvinna som är överviktig löper större risk att utveckla PCOS.

Symtom

PCOS symptom kan börja när en kvinna i tonåren eller de kan visas senare i livet. Några av de symtom som en kvinna kan uppleva skulle bli oregelbunden mens. Detta är en av de främsta skälen till varför en kvinna skulle söka medicinsk hjälp. Vissa kvinnor kan inte ha någon tid eller de kan ha kraftiga blödningar när den kommer. Detta kan också leda till fertilitetsproblem. Kvinnor kommer också att märka en liten viktökning och kan ha svårt att försöka att förlora den. Extra hår kan förekomma i ansiktet och på magen, ryggen eller bröstet. Andra symtom på PCOS kan även acne och håravfall.

När en kvinna ser en läkare om dessa symptom, kan ett ultraljud göras. Ultraljudet kan visa små cystor på kvinnans äggstockar. Cystor är ofarliga och kan inte vara smärtsamma. De kan dock leda till hormonell obalans. Därför är denna sjukdom kallas PCOS.

Diagnos

När diagnosen PCOS, kommer en läkare undersöka om någon tidigare hälsoproblem, symtom och kvinnans menstruation scheman cykel. En fysisk undersökning kommer också att göras för att kontrollera kvinnan för högt blodtryck och extra kroppsbehåring. Läkaren kommer också att kontrollera att se till att kvinnan har ett BMI som är lämplig för hennes längd och vikt. Talrika labbtester kommer att göras för att kontrollera kvinnans blodsocker, hormon-och insulinnivåer. En bäcken ultraljud kommer att göras för att kontrollera för cystor på äggstockarna.

Behandling

För närvarande har PCOS inget botemedel. En läkare kan ordinera medicin för att behandla det. En kvinna kan föreskrivas p-piller för att hjälpa till att reglera sin tid. P-piller kan också hjälpa till med alla akne problem eller ansiktshår. En diabetiker medicin kallad metformin också kan förskrivas. Metformin går också under namnet Glucophage. Det används för att kontrollera blodsocker och insulin, därför minskar risken för diabetes. Metformin kan också bidra till att reglera kvinnans menstruationscykel och ökad fertilitet. Om en kvinna begär att bli gravid snart, kan hennes läkare ordinera fertilitet piller också.

Förebyggande

Om PCOS är under kontroll, kan det sänka en kvinnas risken för diabetes, hjärtsjukdom och infertilitet. Några sätt att kontrollera villkoret är att motionera regelbundet så att man kan ta kontroll över sin vikt. Genom att förlora minst 10 pounds, kommer det att bidra till att få hormonerna i balans igen. Dessutom äter hälsosammare mat och drick mycket vatten. Detta kan också hjälpa till att sänka sin kolesterol och blodtryck. Om en kvinna är rökare, bör hon överväga att sluta eftersom det kan leda till PCOS symptom.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:utveckling av blåskontroll hos småbarn

Relaterade artiklar


 • ultraljud fakta
 • strategier för att stödja barns fysiska utveckling
 • produktionen av vita blodkroppar
 • social trygghet lista handikappande villkor
 • hälso-och sjukvård för äldre amerikaner
 • Hur sluta röka utan att lägga ett beroende av nikotintuggummin
 • fakta om vattkoppor
 • Skillnaden mellan manliga och kvinnliga hjärnan
 • allergier och öroninflammationer
 • gratis sjukvård tips
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com