Clostridium tetani fakta

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-06-20
Clostridium tetani är en sjukdom som orsakar bakterien främst förekommer i jord och i animaliska tarmkanalen, och därmed i djurs avföring. Elva stammar har identifierats, och alla producerar en identisk dödliga nervgift. En infektion med denna bakterie orsakar en central påverkan på nervsystemet kallas stelkramp, som vanligtvis dödlig såvida den inte behandlas snabbt

toxicitet

Clostridium tetani är en av de mest giftiga kända biologiska substanser. Det är näst först i toxicitet för en annan bakterie i samma släkte, Clostridium botulinum, som orsakar botulism. Båda dessa bakterier är nervgifter som kommer in nervceller och signalsubstanser block. En mycket liten mängd av dessa ämnen kan orsaka allvarliga muskelproblem och respiratoriska komplikationer som resulterar i döden.

funktioner

Clostridium tetani bakterier är anaeroba, dvs dess aktivt växande (vegetativa) form kan inte leva när de utsätts för syre. Men producerade sporer av bakterien kan överleva under lång tid även när det utsätts för luft. Liksom alla bakterier, Clostridium tetani är encelliga. Bakterien är stavformade i vegetativa form och formad som en trumpinne i sporen form.

Sticksår

Människor kan bli infekterade med Clostridium tetani genom ett sår, som ett sår som uppstår från att kliva på en spik, bli biten av en hund eller att ha blivit knivhuggen med ett vasst föremål. Ett sår kan anaeroba bakterier att överleva eftersom bakterierna deponeras djupt in i huden och långt från syre. Eftersom såret är uppenbar när den inträffar, en individ att känna till riskerna med tetanus sannolikt söker behandling och förhindrar sjukdomen från att utvecklas.

Andra infektioner

Människor kan också bli infekterade med Clostridium tetani genom sporer kommer in i kroppen via en skära, bränna eller annan öm. I dessa fall kan infektionen inte märks förrän stelkramp symtom uppträder. Detta sker oftast allt från några dagar till några veckor efter smittotillfället, men i sällsynta fall kan det ta mycket längre tid.

Stelkramp

Clostridium tetani infektion orsakar spastisk förlamning, eller smärtsam skärpning av muskler. Det är känd som "låst" eftersom det leder till att patienten inte kan öppna munnen eller svälja. Första symptomen är milda muskelsammandragningar på platsen för såret. Utan behandling spasmer blivit värre och spridas över hela kroppen, inklusive ryggrad och hjärna. Stelkramp leder till döden då luftvägarna blir förlamad.

Förebyggande och behandling

Flera vacciner finns tillgängliga för att förhindra stelkramp och vanligtvis tillhandahålls i den tidiga barndomen i kombination med vacciner mot difteri och kikhosta, i en injektion som heter DTP . En booster skott rekommenderas var sju till tio år. Behandling för stelkramp ingår antibiotika och en antitoxin. Snabb behandling är nödvändig eller sjukdomen kan vara dödlig. Även om endast cirka 100 fall inträffar i USA varje år, enligt Världshälsoorganisationen är ca 400. 000 fall som rapporterats i världen varje år. FN: s barnfond (Unicef) konstaterar att 2004 dog 128. 000 nyfödda på infektion från Clostridium tetani i fall som rör osterila leverans och navelsträngen skärning. De flesta av dessa incidenter inträffade i Afrika och Asien.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:nikotin plåster faror

Relaterade artiklar


 • vad är orsakerna till ledstelhet?
 • orsakerna till hemorrhoid hos ett barn
 • hur man kan stoppa klådan av Jock Itch
 • hur du skyddar ditt barn från H1N1 (svininfluensan)
 • kan förhöjda TSH-nivåer orsaka missfall?
 • skolios behandlingar för barn
 • Hur lång tid tar det blod att cirkulera?
 • statsbidrag för vård av äldre i hemmet
 • hur man bli gravid med en 38-dagars menscykel
 • fakta om vattkoppor
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com