I början av klimakteriet

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-06-17
Varje kvinna som har en menstruationscykel kommer att gå igenom klimakteriet. Menstruationscykler startar normalt i åldern 12 och 16 och sista fram till början av klimakteriet i åldrarna 45 och 55. I övergången till klimakteriet kan vara en svår tid för kvinnor, så ju mer du vet om vad som väntar de lättare blir det

hur det börjar

En liten mängd kvinnor märker klimakteriet har skett när deras menstruation plötsligt försvinner. Även om de flesta kvinnor att förverkliga sina menstruationerna upphör successivt över tiden. På grund av en nedgång i hormonet östrogen kan perioder bli mindre regelbundet eller oftare. Detta kan inträffa under ett till tre år innan de perioder slutligen stopp. Detta ett till tre år övergår period kallas klimakteriet eller menopaus övergång

Symtom

Vanliga symptom på klimakteriet omfatta. Hjärtrusning eller bultande, värmevallningar, nattliga svettningar, sömnlöshet, rodnad, oregelbundna menstruationer, glömska, minskat intresse för sex och minskad sexuell stimulans, humörsvängningar, urinläckage, vaginal torrhet, smärtsamma samlag, ökade vaginala infektioner och depression. Vissa kvinnor upplever några av dessa symtom, och vissa inte upplever några symtom alls.

Psykologiska och fysiska förändringar

Under klimakteriet går en kvinnas kropp genom många variationer, varför det vanligtvis kallas som "förändring". Även under klimakteriet, huden blir tunnare och på grund av brist på östrogen, och kroppen inte producerar vaginal smörjning, som kan orsaka i slidan för att bli irriterad och blöder vid samlag. Vissa kvinnor tycker att sex inte är så roligt och orgasmer kan vara mindre intensiv. Psykologiska förändringar såsom depression är vanligt. Detta kan inte bero på hormonella förändringar, men är mer nära samband med stress orsakad av fysiska förändringar.

Behandlingar

En vanlig behandling för klimakteriet är hormonersättningsbehandling, allmänt känd som HRT. HRT ersätter hormonet östrogen är liten dygnsdoser. Kvinnor i klimakteriet som inte har haft en hysterektomi kan ges HRT förutom en syntetisk version av progesteron. Denna behandling kallas kombinerad HRT, som finns i två former, sekventiell och kontinuerlig. Perimenopausala kvinnor som upplever oregelbundna menstruationer rekommenderas att vidta sekventiell kombinerad HRT. Denna form av HRT sker till uppföra sig som menstruationscykeln för att orsaka en regelbunden månatlig period. Dessa piller i förpackningar om 28 och innehåller östrogen men de senaste 12 till 14 piller också kombinera progesteron. Kvinnor som är postmenopausala (har inte haft en period för ett år eller mer) rekommenderas att ha kontinuerlig kombinerad HRT. Detta skapar inte en menstruation och varje dos innehåller både östrogen och progesteron.

Risker

Det finns en ökad risk för benskörhet i samband med klimakteriet. Osteoporos orsakar ben till tunna, vilket kan få dem att bli spröd. Detta händer under klimakteriet på grund av en nedgång i hormonet östrogen, som vanligtvis stimulerar bygga celler i benet. På grund av detta östrogen nedgång postmenopausala kvinnor tenderar att förlora benmassa och benstyrka i flera år. Detta resulterar i lätt frakturer och kollapsar ben.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:svartmögel symtom

Relaterade artiklar


 • örter som hjälper dig att bli gravid
 • hur man: säker rengöring för svininfluensan
 • ungdomar ryggsmärta
 • diet för hypoglykemi med högt kolesterol
 • normala av det mänskliga puls
 • menopaus
 • fytokemikalier som efterliknar effekten av östrogen i kroppen
 • amoxicillin för infektioner i urinblåsan
 • normal höjd och vikt för en skolbarns-
 • hur man avgör hjärtfrekvens
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com