Varför är väggarna i kamrarna mycket tjockare än väggarna i förmak?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-06-19
Det mänskliga hjärtat har fyra separata kammare. Atria är de övre hjärtats kamrar och ventriklarna är nedre kammare. Det finns ett atrium och en kammare på höger sida av hjärtat och en av varje på vänster sida. Både Atria och ventriklar ha ventiler som är viktiga för pumpning av blod. Ventriklarna har mycket tjockare väggar än förmaken, eftersom de behöver för att pumpa blodet mycket längre och med mer kraft

Hjärtvägg

själva hjärtat består av tre lager av vävnad, sk endocardium, hjärtmuskeln och epikardiet. Endocardium eller inre lagret är ett tunt lager av glatt muskulatur som gör att blodet kan flöda utan svårighet. Hjärtmuskeln, eller mitt lager, är muskulös skikt och den tjockaste lagret av hjärtväggen. Detta är det lager som gör mest skillnad mellan Atria och ventriklar. Ventriklarna ha mycket tjockare hjärtinfarkt lager. Myokardiet uppgift är att fysiskt pumpa blodet från plats till plats. Det epikardiet eller yttersta lagret, är ett tunt lager som skyddar hjärtat.

Job av Atria

höger förmak mottar blod från venerna i kroppen. Detta blod är deoxygenated och har redan gett sitt syre till kroppens vävnader och har också plockat upp koldioxid och avfallsprodukter från vävnaden. Vänster förmak tar emot blod från lungorna. Den pulmonella venerna transporterar blod som har till lungorna och fick syre tillbaka till hjärtat, deponera det på vänster förmak. Båda Atria har ventiler som hindrar återflödet av blod. När hjärtat kontrakt, förmaken tryck blod till kamrarna, kamrarna nedanför förmaken.

Job av ventriklarna

Väggarna i ventriklar är tjockare och mer muskulös än förmaken. Höger kammare är depositarie för deoxygenated blod från höger förmak. Jobbet i denna kammare är att pumpa blod till lungorna så att den kan få syre. Vänster kammare är kraftpaket av hjärtat. Den har den mest muskulösa och tjockaste väggarna i någon kammare i hjärtat, och med mer muskulös än den högra kammaren. Denna kammare tar emot blod som har syresatt i lungorna och pumpas genom vänster förmak. Vänster kammare är ansvarig för att pumpa blodet till kroppens vävnader och organ. Det måste vara den mest kraftfulla sedan det blod som lämnar vänster kammare har längst att resa.

Skillnader och likheter

De fyra hjärtats kamrar alla har mycket olika funktioner och ändå arbeta på ett sätt som är liknar varandra. Alla fyra kamrarna ha ventiler som är där för att förhindra backflöde av blod. Alla de fyra kamrarna har en vägg som består av en endokardiell, en hjärtinfarkt och en epicardial lager. Atria har tunnare väggar och inte driva blodet särskilt långt. Ventriklar har samma typ av vägg, även om det är mycket tjockare och mer muskulös. De måste också pumpa blodet mycket längre och med mycket mer kraft.

Intressant

Hjärtat fungerar som en typ av två pumpar. Båda sidorna fungerar som en. Atria och ventriklar är ansvariga för att denna pump fungerar smidigt och effektivt. Om någon kammare inte fungerar så bra som det borde vara, kommer hela hjärtat och kroppen lida.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:atria vs ventriklar

Relaterade artiklar


 • Mirena fakta
 • förfaranden för en 24-timmars urin insamling
 • p-piller effekter
 • delar av lungorna
 • sexuella biverkningar av Flomax
 • urinvägsinfektioner
 • normal höjd och vikt för en skolbarns-
 • Hälsa och fetma hos barn
 • klimakteriet hormonnivåer
 • vad är en Medrol dos pack?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com