atria vs ventriklar

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-06-19
Det mänskliga hjärtat har fyra separata kammare. Atria är de övre hjärtats kamrar och ventriklarna är nedre kammare. Det finns ett atrium och en kammare på höger sida av hjärtat och en av varje på vänster sida. Atria har mycket tunnare väggar än ventriklarna. Både Atria och ventriklar har ventiler som hjälper är pumpning av blod. Var och en av de fyra hjärtats kamrar har en specifik funktion, och tillsammans hålla hjärtat att pumpa och kroppen fungerar

Hjärtvägg

I hjärtat är gjord av tre lager av vävnad: endocardium, hjärtmuskeln och epikardiet. Endocardium eller inre lagret är ett tunt lager av glatt muskulatur som gör att blodet kan flöda utan svårighet. Hjärtmuskeln, eller mitt lager, är muskulös skikt och den tjockaste lagret av hjärtväggen. Myokardiet uppgift är att fysiskt pumpa blodet från plats till plats. Den epikardiet eller yttre lagret är ett tunt lager som skyddar hjärtat.

Höger förmak

höger förmak tar emot blod från venerna i kroppen. Detta blod är deoxygenated och har redan gett sitt syre till kroppens vävnader och har också plockat upp koldioxid och avfallsprodukter från vävnaden. Den överlägsna hålvenen transporterar blod från venerna i överkroppen och huvudet till höger förmak, och sämre vena cava tar blod från venerna i nedre kroppen till höger förmak också. Höger förmak har en ventil som kallas trikuspidalklaffen som håller blodet i förmaket till hjärtat pumpar in den i höger kammare. Detta för att förhindra backflöde av blod och för att hålla hjärtat fungerar effektivt.

Vänster förmak

vänster förmak tar emot blod från lungorna. Den pulmonella venerna transporterar blod som har till lungorna och fick syre tillbaka till hjärtat, deponera det på vänster förmak. Den bicuspid eller mitral, ventil förhindrar backflöde på vänster sida av hjärtat och innehåller blod tills vänster förmak kontrakt och tvingar blodet i vänster kammare.

Höger kammare

höger kammare är depositarie för deoxygenated blod från höger förmak. Jobbet i denna kammare är att pumpa blod till lungorna så att den kan få syre. Den kammare pressar blodet genom lungorna, eller pulmonalisklaffen, ventil och in i lungartären, vilket måste ha blodet till lungorna. Väggen i höger kammare är tjockare och mer muskulös än den högra förmaket.

Vänster kammare

vänster kammare är kraftpaket av hjärtat. Den har den mest muskulösa och tjockaste väggar och kammare i hjärtat. Denna kammare tar emot blod som har syresatt i lungorna och pumpas genom vänster förmak. Vänster kammare är ansvarig för att pumpa blodet i kroppen. Det måste vara den mest kraftfulla sedan det blod som lämnar vänster kammare har längst att resa. Vänster kammare pumpar blodet genom aortaklaffen och in i aorta, som kommer att göra blod i hela kroppen.

Likheter och skillnader

De fyra hjärtats kamrar alla har mycket olika funktioner och ändå arbeta på ett sätt som liknar varandra. Alla fyra kamrarna ha ventiler som hindrar återflöde av blod. Alla de fyra kamrarna har en vägg som består av en endokardiell, hjärtinfarkt och epicardial lager. Atria har tunnare väggar och inte driva blodet särskilt långt. Ventriklar har samma typ av vägg, även om det är mycket tjockare och mer muskulös och måste pumpa blodet mycket längre och med mycket större kraft.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:Mirena fakta

Relaterade artiklar


 • hur man startar p-piller
 • familjer som behandlar demens
 • bältros vaccin pros & cons
 • diagnos av Alzheimers
 • riskerna för genetisk testning
 • I början av klimakteriet
 • livslängden på spermier utanför kroppen
 • för-och nackdelar med att vaccinera barn
 • psykologi för att hjälpa barn lära sig förtroende
 • hur man kan stoppa fötterna från klåda
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com