bilirubin metabolism & neonatal gulsot

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-06-13
Ett ofött barn har extra röda blodkroppar att transportera syre den får från sin mor via moderkakan. Efter födelsen är nyfödda andas syre och de extra blodkropparna behövs inte längre. Barnet lever förstör de röda blodkropparna. En biprodukt i den processen är bilirubin. Bilirubin elimineras eller metaboliseras via avföring och huden, som orsakar gulfärgning, eller gulsot. Mild gulsot kan skydda nyfödda från fria radikalerna, enligt National Academy of Sciences.

Du behöver:.
hantlar eller 2 burkar soppa

Historia

På grund av en hög förekomst av Rh hemolytisk sjukdom på 1950-talet, var behandling av gulsot hos nyfödda aggressiv. Sådan behandling fortsatte under 1970 även om utvecklingen av Rhogam, ett vaccin för mödrar med en Rh-negativ blodgrupp, dramatiskt minskat incidensen av allvarliga blodinkompabilitet. Ljusterapi behandling utvecklades när en plantskola sjuksköterska märkte att barn placeras nära fönstret var mindre gul än andra barn.

Betydelse

gulsot hos nyfödda, även kallad kärnikterus, inträffar inom de första 24 timmarna efter födseln, eller som kännetecknas av extremt hög (över 30mg/dL) totalt serumbilirubin (TBS), anses vara hög risk. Spädbarn i denna kategori riskerar hjärnskada, leversjukdom, och om de inte behandlas, döden. Blodtransfusioner kan vara nödvändiga för att rädda dessa barn. Endast en av 10. 000 spädbarn har hög risk.

Typer

I en normal sikt spädbarn nivåer av bilirubin topp på mindre än 12 mg /dL under de första tre till fem dagar i livet. TBS nivåer under 20 mg /dL anses låg risk. Måttligt högre än normalt bilirubin nivåer, som kallas hyperbilirubinemi, är förknippade med mödrar som har O positiv blodgrupp, och kan ha mindre allvarliga ABO oförenligheter. Prematura barn, som har omogen lever som inte kan tillräckligt process förstörelsen av extra röda blodkroppar, är också i riskzonen för hyperbilirubinemi.

Identifiering

Det relativa ökningen av den totala serumbilirubin under de första 24 till 48 timmar är en prediktor för allvarlig gulsot, så bebisar som ser gult direkt efter födseln bör få läkarvård. Fysiologiska (normal) nyfödda får gulsot på den tredje till fjärde dagen i livet, och märks först i ansiktet och ögonvitor. Gulsot som sprider sig under naveln till höfterna och benen kan tyda på högre bilirubin nivåer. En smittad med gulsot nyfödda som blir slö och inte foder väl bör utvärderas av sjukvårdspersonal.

Förebyggande /Lösning

Till skillnad från kommersiella modersmjölksersättning, bröstmjölk binds med bilirubin och bär den ut genom mag-tarmkanalen, och därför bör mödrar börja omvårdnad tidigt och amma så ofta som möjligt för att förhindra gulsot.
hud är ett organ för eliminering. Solljus, antingen direkt eller indirekt via ett fönster, hjälper nyfödda huden eliminera gulsot snabbare. Exponera så mycket naken hud som möjligt till ljuset. Använd sunt förnuft för att undvika extrema temperaturer eller solbränna.
artificiellt ljus är effektiv om den är tillräckligt nära. Barnets ögon skall skuggade eller täckas för att förhindra skador. Hem hälsoprodukt leverantörer kan ge en "biliblanket" som lyser, för förpackning fördomsfull spädbarn. Kan
avskaffande av bilirubin också få hjälp av utfodring extra vätska, särskilt om ett barn får behandling av ljusterapi, eller artificiellt ljus, i sjukhus eller hemma.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:dyspraxi hos barn

Relaterade artiklar


 • vad gör du om du förlorar ett p-piller
 • statsbidrag för vård av äldre i hemmet
 • vikten av kostfiber i en persons kost
 • Vilka är nivåerna av Alzheimers sjukdom?
 • stroke varningsskyltar
 • om blödning mellan menstruationscykler
 • olika stadier av graviditeten
 • diet för utvidgade prostates
 • hållning-att förbättra övningar
 • lekutrustning säkerhet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com