dyspraxi hos barn

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-06-13
Dyspraxi är en sjukdom som påverkar utvecklingen av motoriska färdigheter, särskilt hos barn. Centrum för inlärningssvårigheter anges att 6 procent av barnen visar symtom på dyspraxi. Sjukdomen kallas "klumpig barn syndrom" på grund av barnens begränsade motoriska förmåga. Dyspraxi är en dold handikapp, barnen verkar normala tills de är utmanade verbalt, fysiskt eller psykiskt

Symtom

. . Ett litet barn visar symtom på att inte vilja gå eller krypa. Det kommer att finnas svårigheter med att greppa en redskapen eller en kopp medan man äter, tillsammans med svårigheter försöker gå, hoppa eller kasta och fånga en boll. Finmotorik är begränsade, även knäppa en skjorta eller att knyta en sko. Barnet kommer att ha svårt att skriva och har en försenad tal som är svår att förstå. En skolåldern barn kommer att ha dessa symptom, tillsammans med svårigheter att kommunicera i sociala situationer.

Orsak

dyspraxi beskrivs som ett tillstånd där de två hjärnhalvorna inte att ansluta till varandra. Sjukdomen kan uppträda hos barn på grund av en stroke, olycksfall eller annan händelse som orsakar skador på hjärnan. Ett barn i livmodern kan utveckla dyspraxi grund av sjukdom eller trauma hos modern. Det är också möjligt att en syrebrist orsakade skador för att utveckla celler medan i livmodern. Dyspraxi kan finnas med andra sjukdomar såsom dyslexi, cerebral pares eller Attention Deficit Disorder.

Diagnos

Diagnosen är ibland svårt, eftersom det beror på svårighetsgraden av symtomen och kan dela symptomen med andra sjukdomar. Det bästa sättet att diagnostisera sjukdomen är att ha en förälder hjälpa läkaren genom att erbjuda information om hur sjukdomen påverkar barnets dagligen. Det finns inga medicinska tester som diagnostiserar dyspraxi.

Behandling

Behandling av dyspraxi innebär fysisk, arbetsterapeuter och logopeder för att hjälpa barnet att lära sig att övervinna symptom av sjukdomen. Terapi fungerar att lära barnet ett nytt sätt att utföra uppgifter och handlingar. I skolan kommer ett barn få specialundervisning stöd som erbjuder en-mot-en lärande. Föräldrar till barn med dyspraxi bör spela en viktig roll är att hjälpa barnet genom att vara aktiv med behandling och skolgång. Stödgrupper och rådgivning är tillgänglig för att hjälpa föräldrar att hantera sjukdomen.

Konsekvenser

Barn med dyspraxi visas normalt när de har lärt sig grundläggande färdigheter. De svårigheter som visas när ny kompetens införs. Barnet kommer att ha svårt att organisera tankar eller utför uppgifter i en viss ordning.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:efter klimakteriet hälsa

Relaterade artiklar


 • vad gör ringorm ut?
 • Vilka är de behandlingsmetoder för etapp 5 lymfom hos hund?
 • sjuklig fetma och risken för missfall
 • botemedel mot erektil disfunction som fungerar
 • struktur i knäleden
 • historia acetylsalicylsyra
 • Hjärngympa för seniorer
 • vad betyder det att känna understimulerad?
 • handtvätt fakta
 • rådgivning om en hälsosam kost under graviditeten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com