fakta om matsmältningssystemet

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-06-27
Matsmältningssystemet börjar vid munnen och slutar vid anus. Det är en lång och komplicerad process som gör det möjligt att fördelning och kemisk förändring av mat. Näringsämnen som rötas så småningom komma till varje cell i kroppen. Mat som inte kan brytas ned elimineras från kroppen som avföring. Det finns många enzymer som är involverade i matsmältningen. Rätt kost och hälsovård kan hjälpa till att hålla matsmältningssystemet i topp skick

Du behöver:.
Osötad frukost livsmedel
. Seltzer /kolsyrat vatten.
promenadskor.
. Mat tidskrift

Delar av systemet

Delar av systemet är munnen, inklusive tänder, tunga och spottkörtlar, svalget, matstrupen, magen, de små och tjocktarm. och tillhörande organ, som omfattar gallblåsan, levern och bukspottkörteln

Mekaniska Digestion

Mekanisk nedbrytning är vad som börjar i munnen. Det är den fysiska fördelningen av livsmedel i mindre, lättare att smälta bitar. Tänder, tunga och spottkörtlar arbeta tillsammans för att bryta upp den mat som är i munnen. Lagren i matsmältningsapparaten utför även squash motioner som mash up och ytterligare bryta ner matrester.

Kemiska matsmältningsprocessen

Kemisk nedbrytning är själva förändringen eller kemisk förändring av mat. Matsmältningsenzymer, tillsammans med syra och galla, arbeta hårt för att uppnå detta konststycke. Detta är oerhört viktigt för kroppen, sedan slutet produkter används för att mata cellerna och ge kroppen den näring den behöver för att fungera. Kroppen kan inte använda protein eller kolhydrater i sin helhet former. De behöver brytas till aminosyror och sockerarter som kroppen kan använda.

Lager i matsmältningsapparaten

Muren i mag-tarmkanalen är liknande i alla organ i systemet. Den har fyra lager. Slemhinna är det innersta lagret och har körtlar som utsöndrar slem, hormoner och enzymer. Den submucosa finns intill slemhinna och är ett tjockt lager av vävnad som är rik på blodkärl, körtlar, lymfkärl och nerver. Nästa lager är det muskulösa lagret, vilket är nödvändigt för transport av livsmedel genom tarmkanalen. Det fjärde lagret är det slemhinnor. Det är den yttersta lagret som är där för att skydda organen i matsmältningssystemet.

Intressanta fakta

Borborygmus som händer när din mage morrar. Detta beror på den snabba flödet av vätska och gas genom tarmen. När du är hungrig, dregla dig mer och göra detta mer uppenbart.

Peristaltiken är ofrivillig förflyttning av material genom matsmältningssystemet. Den muskulösa lager i matsmältningsapparaten kontrakt och slappnar att tvinga mat i hela systemet till de organ som behöver det.

Din gomspenen, den lilla luckan ni ser på baksidan av din hals Om du tittar i munnen, håller maten från att komma ut näsan när du sväljer.

mag Systemet kallas också mag-tarmkanalen och matsmältningskanalen.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:farorna med mögel i ett hus

Relaterade artiklar


 • Barn & magont
 • Syftet med prostatakörteln
 • hur har goda hälsovanor
 • riktlinjer för behandling KOL
 • Hur kan en menstruation slut tidigt?
 • tecken och symtom på mono i barn
 • uppblåsthet under klimakteriet
 • hur man kan begränsa luftburna allergen
 • historia acetylsalicylsyra
 • hur man minska rynkor på händerna
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com