farorna med mögel i ett hus

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-06-27
Formar odla inomhus när sporer landa på en fuktig eller våt plats och växa. De allergener som formar producerar kan utlösa en rad olika hälsoproblem, vilket är anledningen till mögel kan bli en farlig problem. När mögel har upptäckts i ett hushåll är det viktigt att ta bort den helt och vidta nödvändiga åtgärder för att hålla den från att komma tillbaka

Orsaker

mögelsporer flyta fritt genom luften och i damm, så det är nästan omöjligt att leva i en helt mögelfritt inställning. Dock kommer mögelsporer växer bara om fukt. Därför områden i ett hus som är våta eller fuktiga sannolikt har mögeltillväxt. Dessutom bostäder i områden som är benägna att hög luftfuktighet kan ha kondens i sina grundvalar, vilket kan leda till mögeltillväxt. Inomhus fukt måste kontrolleras att hålla mögelsporer från att växa.

Mögel kan också orsakas av olyckor, felaktiga rör eller nödsituationer vatten. I samtliga fall måste vattenskadade områden vara helt torr i en till två dagar för att förhindra mögel sporer från att växa. Detta kan vara särskilt svårt i tider av kris eller ekonomiska svårigheter. Omfattande vattenskada får vidta särskilda tjänster eller flera arbetstagare att förhindra mögel tillväxt i ett hem.

Effekter

Mögel kan orsaka tre typer av hälsoproblem till ett hem invånare. Formar gör allergener (ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner), irriterande och mykotoxiner. Mykotoxiner är produkter av sekundär metabolism av formar, och de är särskilt farlig eftersom de kan producera neurotoxiska, cancerframkallande eller teratogena effekter hos människa.

inandas eller röra formar eller mögelsporer kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer. Svaren kan vara omedelbar eller fördröjd och ge liknande symptom som förkylning eller säsongsbunden allergi. Dessutom kan mögel orsaka astma hos de som lider av astma. Det kan också orsaka irritation i ögon, hud, näsa, hals och lungor hos personer utan diagnosen mögel allergier.

Förutom att människor som lider av andningssvårigheter och allergiska reaktioner mot mögel, de med immunsystem system (personer som genomgår kemoterapi eller som har transplanterade organ eller autoimmuna sjukdomar) bör undvika mögel på alla kostnader, eftersom reaktioner på mögel kan vara farligt.

varningar

Ej mögel kan vara en fara i många hushåll. Även områden kan lukta fuktig eller möglig, får mögel syns inte på utsidan av hemmet. Kan dock synlig vattenskadade områden eller pågående hälsoproblem vara en ledtråd till att mögel finns i hemmet. Mögel kan ofta hittas inne i väggar, bakom tapeter, på takplattor, bakom möbler, inne kanalsystemet och under mattor.

Medan hitta dolda mögel är viktigt att avskaffa den, var försiktig när du gör så. Störande sajt med dolda mögel kan orsaka utsläpp av miljontals sporer i luften, vilket kan leda till ytterligare tillväxt i ytterligare områden i hemmet. Av denna anledning konsultera en mögel-borttagning expert.

Borttagning

För att ta bort mögel från hemmet, vidta försiktighetsåtgärder. Bär skyddsglasögon, en N-95 respirator köpts från en järnaffär och handskar som helt täcker händer och armar. Den andningsskydd har en patron som fällor mögelsporer, att begränsa exponeringen för bäraren. Kommer dock illasittande eller felaktig användning av masker inte skydda bäraren, så det är viktigt att se till att instruktionerna följs exakt.

Var noga med att hålla mögel från att spridas. Stäng dörrar för att förhindra spridning av sporer till andra delar av hemmet, och öppna fönster när det är möjligt att tillåta ventilation och torkning.

För bästa resultat, rent och torrt fuktiga områden av hemmet inom en eller två dagar för att förhindra mögel sporer från att växa. Alla källor till fukt måste elimineras och området måste rengöras med vatten och ett milt diskmedel som diskmedel tvål. Desinfektionsmedel och biocider såsom blekmedel kan användas för att döda sporer förhindra mögel sprids vidare.

Kassera takplattor, matta eller tapet drabbade av mögel. Alla objekt som mögel har trängt som inte kan rengöras med tvål och vatten måste kastas bort för att stoppa tillväxten. Också, till poster rengöras vid ett senare tillfälle ska placeras utomhus eller i ventilerade utrymmen för att hålla sporer utanför hemmet.

Förebyggande

För att förhindra mögel, hålla ett öga på luftfuktigheten inomhus. Det bör minskas med hälften för bästa resultat. För att minska luftfuktigheten i ett hem, utlopp torkar och badrum till utanför hemmet. Vidare använder utsugs vid matlagning eller diska.

Håll kondens av ytor genom att torka dem när de är våta. Dessutom minskar risken för kondens genom att lägga isolering på ytor. I områden där fukt är ett problem, inte installera mattor för att förhindra mögel tillväxt.

Om mögel är ett resultat av en läckande tak eller pipa, fixa dessa problem omedelbart för att förhindra ett pågående mögel problem.

Genom att ta några extra försiktighetsåtgärder, tillväxt av mögel i ett hem kan bromsas eller minskas så att dess faror och hälsoeffekter är begränsad.

extrema åtgärder för att undvika mögel inkludera bor i områden som inte råkar ut för översvämningar, med lämpliga försiktighetsåtgärder för att skydda från översvämningar i områden som ofta drabbas och återuppbyggnaden av bostäder som är svårt drabbade.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:bröstutveckling i tonåren

Relaterade artiklar


 • motion under graviditet och risker
 • hälsosam mat fakta för barn
 • normal puls under graviditeten
 • Hur mycket väger en bebis på 34 veckor gravid?
 • är det svårt att bli gravid efter att p-piller?
 • gurkmeja läkande
 • vilka åtgärder som kan förebygga benskörhet
 • Hur sluta röka utan att lägga ett beroende av nikotintuggummin
 • struktur bencellsaktivitet
 • candida krusei behandling
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com