klimakteriet och astma

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-06-29
Forskning under de senaste åren har visat att kvinnor går igenom klimakteriet har en fördubblad risk att drabbas av astma. Även om det verkar som hormonbehandling (HRT) skulle hjälpa dessa kvinnor, har andra studier visat precis tvärtom

Forskning om östrogen och astma

Astma med inflammation i luftvägarna och sammandragning av musklerna runt luftvägarna, vilket orsakar andnöd. Enligt en undersökning 2005 vid Medical College of Georgia visade att förhöjda östrogennivåer minskar svårighetsgraden av astma och andra kroniska lungsjukdomar med luftrören. Men har kvinnor går igenom klimakteriet sänkta nivåer av östrogen i kroppen. Om en kvinna har astma får den minskade östrogen nivåer som upp henne för mer astma nödraketer.

Forskning om klimakteriet och astma

hormonella förändringar som sker under klimakteriet kan spela en roll i åldersdiabetes astma där kvinnor kan utveckla astma symptom för första gången. Enligt Dr Francisco Gomez Real vid universitetet i Bergen i Norge, astma risker fördubblas under klimakteriet. Hans forskning visar att kvinnor som går igenom klimakteriet har nästan dubbelt så stor risk att drabbas av luftvägssjukdomar som astma, men kunde skydda sig genom att ta HRT.

Dr Gomez fann också att smala kvinnor har en fyrfaldig ökad risk för astma än gör tyngre, men inte överviktiga, kvinnor som fortfarande menstruerar. Överviktiga kvinnor löper också större risk att få astma när de går igenom klimakteriet. "Kvinnor som genomgår klimakteriet övergång kan vara i riskzonen att försämras lunghälsa," Gomez Real och kollegor föreslår. "Det gäller att luta sig kvinnor och i viss mån, att överviktiga kvinnor, sade Gomez.

Samma undersökning visar att en kvinnas insulinresistens ökar på grund av sjunkande östrogen nivåer som uppstår under klimakteriet. Detta ökar lunginflammation och kan leda till astmasymtom. Fettvävnad producerar östrogen, så leanest kvinnor löper störst risk. Och trots att överviktiga kvinnor har mer fett, fetma ökar insulinresistens, skulle eventuella skydd fettceller kan ge.

Forskning om HRT och astma

Trots att Dr Reals studie tyder på att HRT skulle kunna skydda kvinnor i klimakteriet mot astma, hittade en Harvard Nurses 'Health Study att kvinnor som tog östrogen tillskott efter klimakteriet i tio år eller mer var 50 procent mer benägna att utveckla astma än kvinnor som aldrig använt östrogen.

denna 20-års studie visade att HRT faktiskt gör astmasymtom värre för kvinnor i klimakteriet. "Sjuksköterskorna 'Health Study" fann att HRT orsakade inflammation som fälls symptom på vuxen ålder astma hos kvinnor i klimakteriet. Risken för astma ökade vid användning av höga doser och längre tids användning av östrogen. Totalt 121. 701 kvinnor i åldrarna 33 till 55 ingick i studien.

Risken är låg

R. Graham Barr, MD, MPH, forskarassistent vid pulmonell epidemiologi vid Channing Laboratory vid Brigham and Women's Hospital i Boston, som drev Sjuksköterskors Undersökningen konstaterade dock att även om HRT användningen av dessa kvinnor ökade förekomsten av astma, att övergripande risk att utveckla astma är mycket låg ---- endast cirka 1 procent eller mindre. Och risken gäller bara för kvinnor som har gått igenom en naturlig menopaus och inte de som har opererat bort äggstockarna genom kirurgi.

Skulle menopausala kvinnor med astma Ta HRT?

Trots att studier visar att HRT kan förvärra astma, hos vissa kvinnor hormonersättning förbättrar faktiskt deras astma, enligt J. Brostoff och L. Gamilin i "astma: Den kompletta guiden till Integrativ terapier. " När man överväger dessa motstridiga rapporter och studier, är det bästa du kan göra om du är att gå igenom klimakteriet och är orolig för astma är att diskutera dina alternativ med din läkare. Nackdelen med HRTs och deras inverkan på astma måste vägas mot de fördelar de erbjuder i form av bentäthet och skydd mot benskörhet.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:effekterna av begagnade rökning

Relaterade artiklar


 • hem rättsmedel för att behandla huvudlöss
 • hur man förfalskar sjuka och få ut av skolan
 • hur man kan få gratis reproduktiv hälsovård genom övertagande
 • underarm lukt hos barn
 • Vad är bäckenbotten?
 • hur man får billiga vaccinationer för ditt barn
 • kronisk återfallsförebyggande plan
 • klimakteriet och viktminskning kompletterar
 • klimakteriet och svullna bröst
 • grundläggande hälso-tips
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com