myom diagnos

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-06-15
Myom är noncancerous utväxter som visas på en kvinnas livmoder. Deras storlek kan variera från små frö-liknande utväxter till stora massorna. Dessa utväxter inträffar normalt under en kvinnas fertila år, och tre av fyra kvinnor kommer att utveckla myom någon gång under sin livstid. Det finns många tekniker som används för att diagnostisera myom, liksom många behandlingsalternativ

Symtom

Några av de vanligaste symtomen av myom är täta urinträngningar, rikliga menstruationer, förstoppning, ryggont, smärta eller tryck i bäckenområdet, och långa menstruationscykler som kan pågå längre än sju dagar. Kvinnor kan också drabbas av reproduktiva problem såsom infertilitet eller de kan ha haft ett missfall.

En kvinna bör rådgöra med sin läkare om hon upplevde smärtsamma eller alltför tung menstruationscykler, observation i mellan menstruationscykler, skarp smärta i bäckenbotten, svårigheter med tarmrörelser eller smärta vid samlag.

Vem är i riskzonen

Orsaken av myom är okänd, men det finns vissa faktorer som kan orsaka en kvinna att vara i riskzonen för att utveckla myom. Enligt National Women's Health Information Center, är en av dessa faktorer kvinnans ålder. Muskelknutor kan bli vanligare som en kvinna blir äldre, och de förekommer oftast hos kvinnor i åldern 30 och 40 år gamla. En kvinnas genetiken kan vara en faktor också. Om en kvinna har en familjemedlem som har haft myom, är chansen att hon kan utveckla dem också. Kvinnor som kan vara överviktiga eller feta har en hög risk, och konsumtionen av rött kött kan ha en inverkan på utvecklingen av myom. Äta mer gröna grönsaker kan skydda kvinnor från att utveckla dem.

Diagnos myom är oftast diagnostiseras under ett bäcken tentamen, under vilken en läkare kommer att undersöka kvinnans livmoder och kontrollera dess storlek och form. Om det är förstorade och /eller ojämna, kan läkaren misstänker att det beror på myom. En transvaginalt ultraljud kan utföras där högfrekventa ljudvågor producera bilder av livmodern och eventuella avvikelser. Magnetisk resonanstomografi (MRT) används när en läkare vill kontrollera muskelknutor om andra egenskaper såsom nekros (delar av cell dödsfall), cellularitet och blodflöde. Ett annat sätt att diagnostisera myom är av en läkare som utför en hysteroskopi, vilket är när en hysteroskopet sätts in i slidan. Den fiberoptiska på hysteroskopet kasta ljus på livmodern och en liten skärande verktyg används för att ta ett prov. Provet undersöks sedan för att upptäcka eventuella spår av myom.

Behandling

Det finns mediciner som kan ordineras för myom. Dessa mediciner lindrar, men de har inte förminska muskelknutor. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) används för att minska rikliga menstruationer och kramper. P-piller kan bidra till att minska kraftiga menstruationer och smärta samtidigt som man förhindrar graviditet. Den preventiva Depo-Provera är ett gulkroppshormon skott som administreras var tredje månad och kan leda till att kvinnan har en ljusare menstruationscykel. Gonadotropinfrisättande hormon analog (GnRH-a) behandling kommer att sätta en kvinnas kropp i ett tillstånd som liknar klimakteriet. Detta gör att muskelknutor och livmodern att krympa. Eftersom det kan leda till svaga ben, bör GnRH-terapi endast användas för ett par månader. Observera att muskelknutor kan växa tillbaka efter GnRH-terapi har upphört.

En del kvinnor väljer kirurgi som ett behandlingsalternativ också. En typ av operation som kan utföras är ett myomectomy eller borttagande av muskelknutor. Med denna typ kirurgi, kvinnans chans att bli gravid ökar. En annan typ av operation som kan utföras är en hysterektomi. Under en hysterektomi, kommer hela livmodern tas bort. Detta är ett alternativ för kvinnor inte längre intresserade av barnafödande.

Förebyggande

För att hindra utvecklingen av myom, bör kvinnor försöka upprätthålla en normal kroppsvikt. Viktökning kan orsaka östrogen hormoner för att överproducera, som sedan utlöser muskelknutor att växa. Försök att utöva måttligt under minst tre dagar i veckan. Drick mycket vatten och äta en hjärtvänlig kost. Detta kan också hjälpa till att sänka blodtryck och kolesterol. Var noga med att ha en årlig cellprov och bäcken tentamen så att eventuella avvikelser kan upptäckas tidigt.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:övre kalv smärta

Relaterade artiklar


 • hur man läka en bruten fotled
 • struktur av blodkärl
 • hälsofrågor för kvinnor
 • vad är polycystiskt ovariesyndrom & vad som orsakar det?
 • känslor efter klimakteriet
 • att bota förkylningar och influensa hemma
 • hur man kan förhindra automatisk toaletter från spolning på dig i förtid
 • liggande sjukdom
 • hur man kan enkelt spara pengar på receptbelagda läkemedel
 • naturlig befruktning
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com