normala nivåer av blod-testresultat

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-06-26
Den vanligaste typen av blod utförs testet är det blodstatus, ofta kallad CBC. CBC är en serie tester av blodet som ger vårdgivare med en stor mängd information om många av de system i kroppen.

Dessa tester är billiga, lätta, snabbt utförda och ganska smärtfritt för patienten. Alla dessa faktorer gör dem till ett av de första testerna att en vårdgivare kommer att utföra när en patient utreds

röda blodkroppar Count

Det här testet räknar antalet cirkulerande röda blodkroppar i 1 kubikmeter millimeter venblod. Normala röda blodkroppar värdena varierar beroende på kön och ålder. Kvinnor tenderar att ha lägre värden än män, och röda blodkroppar tenderar att minska med stigande ålder.

När värdet är minskat med mer än 10 procent av det förväntade normalvärdet patienten sägs vara anemiska . Lågt antal röda-blodkroppar räknas kan orsakas av många faktorer, inklusive blödning, kostvanor brist på järn eller vitamin B12, vissa läkemedel, kronisk sjukdom och organsvikt.

Höga halter kan vara en indikator på sjukdomar såsom hjärtsvikt eller kronisk obstruktiv lungsjukdom. Dessa villkor ge upphov till att få en större syretransporterande krav. Kroppen är därför tvungen att producera fler röda blodkroppar för att öka hemoglobinnivåer.

En normal vuxen man räkna kommer att vara mellan 4,7 till 6,1 enheter medan en vuxen hona kommer att ha en nivå närmare 4,2 till 5,4 enheter.

Vit-Blood-celler

De största funktion vita blodkroppar är att bekämpa infektioner och reagera mot främmande organ. Därför sker en onormal totala vita blod-celler vid kroniska infektioner, näringsbrist och autoimmuna sjukdomar.

En normal räkna i vuxna och barn över 2 år gamla är mellan 5000 och 10000 kubikmeter millimeter. Spädbarn och barn under 2 har högre nivåer.

Hemoglobin

Hemoglobin fungerar som kroppens fordonet för syre och koldioxid transporter. Koncentrationen av hemoglobin i blodet bestämmer dess syretransporterande förmåga. Hemoglobin är också en viktig del av kroppens syra-bas-buffer system.

hemoglobinvärden minskar när vi åldras. En typisk vuxen man kommer att ha en nivå av 14 till 18g/dL medan en typisk vuxen hona kommer att ha en något lägre nivå på 12 to16g/dL. Både låga och höga hemoglobinnivåer innebära påfrestningar på hjärtat och sätta patienter med risk för sjukdomar såsom hjärtsvikt och stroke.

Hematokritresultat

hematokrit är ett mått på den andel av den totala blodvolym det är gjort upp av röda blodkroppar. Normala värden varierar beroende på kön och ålder. Överlag har kvinnor tenderar att ha lägre värden än män och värderingar tenderar att minska med åldern.

en normal nivå för en vuxen hane är mellan 42 och 52 procent. En normal nivå för en vuxen hona är mellan 37 och 47 procent.

Mean korpuskulära Volym

Den genomsnittliga korpuskulära volym, eller MCV, ger information om storleken på de röda blodkropparna. När MCV ökar, är den röda blodkroppar onormalt stor. Detta är vanliga i anemi som orsakas av vitamin B12 eller folsyra-syra brist. När MCV minskat, är den röda blodkroppar onormalt liten. Detta tillstånd är associerade med järnbristanemi.

Den genomsnittliga MCV är mellan 80 och 95 kubik millimeter.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:hjärtkirurgi på barn

Relaterade artiklar


 • vad är en Pap-test?
 • symtom på tonic beslag hos spädbarn
 • omsorg för äldre i hemmet kontra sjukhem
 • hur man kan slå endometrioisis 80 - förstå sexuell lust efter livmoder hysterektomi
 • alkoholism symtom
 • urinvägsinfektioner hos flickor
 • Vilka är de behandlingsmetoder för etapp 5 lymfom hos hund?
 • Vad är en normal menstruation?
 • hur man ska behandla kryptiska tonsiller
 • symtom på allvarlig endometrios
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com